HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2008.02.03. 09:47 Yakuza

The Enchanting Shadow (Qiannü youhun, 1960)

 ANOTHER SHAW PRODUCTION



Műfaj: horror-melodráma

Rendező: Li Han-hsiang
Producer: Run Run Shaw
Gyártó: Shaw Brothers

83 perces hongkongi film (mandarin nyelvű)

hazai kiadás: nincs
magyar felirat: nincs



A The Enchanting Shadow a 16-17. században élt kínai írónak, Pu Songlingnek az egyik kísértethistóriáját veszi alapul, ugyanazt a történetet, amely a méltán híres Chinese Ghost Story (Sien nui yau wan, 1987) történéseinek gerincét is adta. Ennek az 1960-ban készült őskövületnek a rendezője az a Li Han-hsiang volt, aki abban az időben a Shaw Brothers kritikailag is legelismertebb rendezőjének számított, ezzel a filmmel pedig első Arany Pálma jelölését könyvelhette el a Cannes-i Filmfesztiválon (ezt még két másik követte a rákövetkező évek során). A horrorfilm műfaja akkoriban nem számított „bejáratottnak” a Shaw berkein belül, ez a tapasztalatlanság bizony nyomot is hagyott ezen legelső próbálkozásukon, amely ennek ellenére még mai szemmel is élvezhető, bár tisztában vagyok vele, hogy a legtöbben a - szinte - nyúlfarknyi játékidő ellenére is halálra unnák magukat rajta.

A sztori a Ming-dinasztia utolsó éveiben játszódik: a végnapjait élő uralkodóház a hódító mandzsuk igája alatt nyög, és bár az ellenség létszámban elmarad a honvédő Ming csapatokétól, a kínaik közti széthúzás miatt egyre reménytelenebb a helyzet. Ennek ellenére a főhős, Ning (Zhao Lei), aki becsületes és erényes írástudóként keresi kenyerét, bizakodó a jövőt illetően. A film elején megtudjuk, hogy Ning betegeskedő édesanyjához tart, útközben pedig egy pusztulófélben lévő templomban húzza meg magát, melyet a helyiek kísértetjárta helynek tartanak, és nagy ívben el is kerülnek. Itt összebarátkozik egy remeteként élő kardforgatóval, Yanggal (Yang Chi-ching), aki már kevésbé derülátó az ország jövőjével kapcsolatban. Ning egyik éjszaka összetalálkozik egy gyönyörű lánnyal (Betty Loh Ti), akiről kiderül, hogy szellem, és akit nagyanyja arra kényszerít, hogy a templomban megszálló férfiakat elcsábítsa, ami után a vérszopó szellemnagyi kiszívja az áldozatokból a talpukon (!) keresztül az éltető nedűt. Ning úgy mentheti ki a szellemlányt a gonosz rokon karmaiból, ha a lány csontjait elviszi szülőfalujába, ahol újjászülethet. Persze ehhez az akcióhoz a nagyanyónak is lesz egy-két szava…


Képek a filmből

 

A Chinese Ghost Story-val ellentétben, ebben a filmben a szerelmi szál lassú kifejtésére helyezték a hangsúlyt; a melodráma „karjai” nem engedik a filmet valami keményebb horrorosabb, netán akciódúsabb irányba elkalandozni. Egy csipetnyi harcművészetet azért itt is láthatunk, de ezek teljesen az utolsó percekre korlátozódnak. A horror elemek brutalitás terén természetesen nem vehetik fel a versenyt a ’87-es filmmel, az ijesztgetések is mára már megkopottnak tűnnek (ha nem egyenesen viccesnek), mégis a természetfölötti érzékeltetése sikerül a filmnek a díszletek, a megvilágítás és a baljós zenei aláfestés révén; kellemesen borzongató atmoszférát kölcsönözve a képeknek. (Ne feledjük, 1960-at írtak akkor, és ez mai „feltuningolt” igényeink bizonyos visszafogását követeli meg a nézőtől.)

A díszletek terén viszont már ekkor is remekelt a hongkongi stúdió, a korabeli nemzetközi kritika pedig elismeréssel fogadta Li Han-hsiang letűnt korokban játszódó drámáinak vizuális értékeit, erről a már említett Cannes-i jelölés is tanúskodik. A főszereplők alakítása teljesen rendben van, szépen mutatnak együtt, nekem mégis legjobban az öreg kardforgatót alakító Yang Chi-ching játéka tetszett, aki mint Hosszúkezű Ördög lehet ismerős a The One-Armed Swordsman-ből (meg még vagy másfélszáz Shaw-filmből).

A történet nagy vonalakban, mint az összefoglalóból kiderülhetett, szinte teljesen azonos a Chinese Ghost Story sztorijával, mégis két, egymástól nagyon is eltérő filmmel állunk szemben. Míg az utóbbi a wuxiák szerelmeseinek okozhat kellemes perceket, addig a The Enchanting Shadow lassúbb irama miatt a kosztümös melodrámákért rajongók szívét ejtheti rabul. Bár én magamat az első táborba sorolom, a film elnyerte a tetszésem, így bátran ajánlom mindenkinek, mivel éltes kora ellenére, ha a „teste” nem is teljesen, de a „lelke” nagyon is a helyén van.


 

5 komment

Címkék: shaw brothers hongkongi film melodráma horrorfilm betty loh tih filmismertető


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr99322934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2010.09.16. 17:12:34

Valóban érdekes volt megnézni ezt a filmet, eltöltöttem vele egy kellemes estét, de az idő próbáját nem állta ki. Pláne a Szellemharcosokkal összevetve vérzik el, és nem csak a kora miatt.

Yakuza · http://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu 2010.09.23. 17:21:43

@Santino89: Lehet túl jószívű voltam, másodjára már biztosan untatna. De valamiért mindig "felizgulok", ha egy kedvenc filmemnek egy korábbi változatát láthatom, pláne akkor, ha hongkongiról van szó.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2010.09.25. 13:08:42

Nemsokára megnézem a Madame White Snake-t, ami a Green Snake-el van hasonló viszonyban. Még egyiket sem láttam, de most sorrendben nézem :) Mindenesetre a Madame White Snake-be eddig csak belepillogtam, de már jobbnak tűnik, mint az Enchanting Shadow, pedig csak két év a különbség. Most már csak az a kérdés, mennyire lesz furcsa, hogy végig kínaiul énekelnek benne.

Yakuza · http://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu 2010.11.07. 20:03:54

@Santino89: Igen, a Madam White Snake-re én is nagyon kíváncsi vagyok, mert a Green Snake az egyik kedvenc hongkongi filmem. Egyébként van egy japán feldolgozás is ebből az időből, meg is van, csak sajnos nincsen hozzá semmilyen felirat. :(

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2010.11.21. 23:40:06

Úgy lesz csak igazán emlékezetes! ;)
süti beállítások módosítása