HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2007.12.30. 09:40 Yakuza

The One-Armed Swordsman (Dubei dao, 1967)

ANOTHER SHAW PRODUCTION



Műfaj: klasszikus wuxia


Rendezte: Chang Cheh
Producer: Runme Shaw
Gyártó: Shaw Brothers

111 perces hongkongi film (mandarin nyelvű)
IMDb-s adatlap

hazai kiadás: nincs
magyar felirat: van

 

 

Egy Shaw Brothers rovat beindításához keresve sem lehetne jobb filmet találni, mint Chang Cheh 1967-es The One-Armed Swordsman című wuxiaklasszikusát. King Hu műfajreformáló wuxiája mellett (Come Drink with Me) ennek a filmnek a kirobbanó sikere volt, amely a Shaw testvérek családi vállakozását a távol-keleti térség filmiparának egyeduralkodójává tette – legalábbis egy időre. Innestől kezdve nem volt megállás, és egészen a 70-es évek elejéig, amikor is elkezdte szedni áldozatait a kungfufilm-láz (ismétcsak a Shaw ösztökélésére), a harcművészeti film fogalma egyet jelentett a wuxiával, vagyis a kínai kardjátékfilmmel. Ennek a rövidke dicsőséges korszaknak az egyik alfája kerül most a terítékre.

 

A kezdő képsorokban tanúi lehetünk annak, amint néhány gazfickó a kardforgatás nagymesterét, bizonyos Qi Rufenget (Feng Tien) megpróbál eltenni láb alól, mivel az anno belerondított gazfickóskodó ügyeikbe. Az idős mester leghűbb szolgája saját életét feláldozva megmenti Rufenget, a mester pedig cserébe megígéri a haldoklónak, hogy annak fiát, Fang Gangot (Jimmy Wang Yu) saját fiaként fogja felnevelni. A gyermek felcseperedve a mester legkiválóbb tanítványa és kedvence lesz, azonban társai körében alacsony származása miatt megvetés tárgya csupán. Szegény embert még az ág is húzza: a múlt emlékétől menekülni nem tudó srác még pótapja lányának „nyomulását” is kénytelen elszenvedni, aki mindenféle dedós módszerrel igyekszik felhívni magára a figyelmet - nem sok sikerrel. Fang Gang úgy dönt, hogy elejét veszi az eljövendő konfrontációnak és némi lelki tipródást követően apjának törött kardját magához véve a távozás mellett dönt. A rosszindulat, két irigykedő tanítvány személyében, és a szájbiggyesztésben jeleskedő fúria azonban ezt nem hagyja annyiban. Egy meggondolatlan tett következtében Fang Gang elveszíti jobb karját, ám életét egy közelben tartózkodó parasztlánynak sikerül megmentenie. Mialatt hősünk nyomorékságának elfogadásával küszködik, mestere ellen újabb merényletet készít elő annak örök riválisa, „Hosszúkezű Ördög”, aki testvére, „Mosolygó Tigris” segítségével egy alattomos kardforgató-technika kifejlesztése után elkezdi sorra levadászni Qi Rufeng tanítványait...


A szakítás, mely ez esetben hasítás


Elöljáróban pár tény, melyek talán rávilágítanak a film - nemcsak a műfajon belüli - jelentőségére. A piszkos anyagiakat véve első helyen, ez volt a hongkongi filmgyártás történetében az első film, amelynek sikerült átlépnie a bűvős 1 millió HK dolláros mozibevételt. Elsöprő sikerét leginkább a fiatalok tetszésének köszönhette, akik szemében  a főhőst játszó Jimmy Wang Yu a lázadás szimbólumává vált - nem mellesleg pedig Chang Cheh is bebetonozta magát az ázsiai filmes köztudatba.
A wuxiák sztárjai addig csak a gyengébbnek tartott nemből kerültek ki, lévén, hogy a színészkedés nem tartozott a legmegbecsülendőbb kenyérkereső tevékenységek közé. Chang Cheh nem akarta folytatni ezt a hagyományt. A volt úszóbajnok által megtestesített Fang Gang az addigra kialakult hagyományos hős(nő) figurájától több ponton is eltért; az ugyanis rendszerint világos (leginkább fehér) ruhában kereste a hőstett szagú konfliktusokat, származását tekintve pedig a nemességhez, legalábbis a vagyonos réteghez tartozott. Ezzel szemben Fang Gang nemcsak hogy nem vagyonos (ezt a barna viselete is egyértelművé teszi), de eleinte még a konfliktusok elől is menekül, igaz a rászorulók védelmezésére való hajlam az ő ereiben is ott csörgedezik.
A hírnévszerzés, ha nem is elsődleges szempont, de mindenféleképp fontos egy hagyományos wuxiahős számára, így ebben a tekintetben sem lehet a hősünkre mint hagyományos kardforgatóra tekintenünk, (SPOILERVESZÉLY) Fang Gang ugyanis, miután bizonyította tehetségét volt „családja” előtt, inkább az egyszerű emberek életét választja - nem mondhatni, hogy majd kicsattana a nagyratörő ambícióktól (SPOILER VÉGE).
Halmozottan hátrányos helyzetűvé újonnan „szerzett” nyomorékságával válik csak igazán a főhős (Zatoichi-széria hatása), és itt találhatjuk a film üzenetét is: bármilyen nehézségen felülkerekedhetünk kemény munkával (nameg kis szerencsével), hátrányainkból akár előnyt is kovácsolhatunk, ha nem hagyjuk el magunkat. Saját bevallásuk szerint (The Art of Action: Martial Arts in Motion Picture, 2002) a gyermekbénulásban szenvedő Ronny Yu és a nyomorúságos körülmények között felcseperedő John Woo is erőt merített a félkarú kardforgató történetéből, és ez azért sokat elmond a film értékes voltáról.
Jimmy Wang Yu karizmatikus alakítást produkál, de említhetném még a mesterét játszó Feng Tient is, aki egyébként személyes kedvencem. Chang Cheh filmjeiben a nők általában nem jutnak túl sok szerephez; a Fangnak segítő parasztlány vagy az őt nyomorékká tevő Pei-er sem játszik már semmilyen szerepet a tesztoszterontól bűzlő fináléban. A vérontás bizony férfidolog a javából!

„Hozzám beszélsz?”
Közismert, hogy a Shaw berkein belül vetítéseket rendeztek akkori szamurájfilmekből, ez az élmény pedig láthatóan nyomott hagyott a kialakulóban lévő új hagyományon. Realisztikus és a korábbi wuxiákhoz képest erőszakos akciókban bővelkedik a film. Az élénkpiros vér és a levágott végtagok látványa (F.G. karjának levágása még mindig nagyon hatásos) nem kicsit sokkolta a film akkori közönségét; Changnak sikerült ezzel és elkövetkező filmjeivel megemelnie a mozibajárók ingerküszöbét, valahogy úgy, ahogy a brit Hammer Filmsnek, mely filmstúdió az 50-es évek végén a borzongatás új kapuit nyitotta meg kosztümös horrorjaival.
A film akcióiért nem kisebb személyek voltak felelősek, mint Lau Kar Leung (Liu Chia-Liang) és Tong Gaai (Tang Chia), akik maguk is megjelennek a filmben. (Állítólag még Yuen Woo-ping is statisztáskodott, de ezt nem tudom megerősíteni.) A „földközeli” harci koreográfia a 80-as évektől alkalmazott túlpörgetett, levegőben repkedős akciókhoz viszonyítva talán nem tűnik túl érdekfeszítőnek, azonban ez senkit se tántorítson el. Éppen e tulajdonsága miatt számíthat a The One-Armed Swordsman a szamurájfilmek rajongóinak érdeklődésére (is).
A zenei aláfestés különösen erősre sikerült, kiváltképp az a zenei motívum telitalálat, amely azokhoz a jelenetekhez köthető, amikor Fang családi ereklyéje (a törött kard) az adott jelenetben fontos szerephez jut. Borzalmasan egyszerű téma, de éppen ezért iszonyú hatásos.

Filmvégi szurka-piszka
A The One-Armed Swordsman igazi műfajklasszikus, aki egy kicsit is érdeklődik a wuxia műfaja iránt és a régi filmeket sem veti meg, ne hagyja ki. Tsui Hark 1995-ben készített egy remake-et The Blade címmel (nálunk A kard útja címmel jelent meg egy botrányosan gyenge dvd-kiadvány formájában), amely merész újragondolását adja a félkarú kardforgató történetének. Bár ez a film sajnos csúnyán elhasalt anno a hongkongi mozipénztáraknál (bevallom nekem sem tetszett első megtekintésre), újító szelleme miatt a 90-es évek legjobb wuxiája. Két remek film, egymástól gyökeresen eltérő szemlélettel, így adja magát a dolog, hogy aki látta az egyiket, feltétlenül nézze meg a másikat is, márcsak az összehasonlítás végett is.


The Berzerker is megemlékezett a filmről itt most induló Kung fu apokalipszis sorozatának nyitó darabjaként.





 

(Reklám: készítettem hozzá magyar feliratot, amely az azsiafilm.hu-n érhető el.)


Az eredeti előzetes
(maga a film nem ilyen "elrongyolódott" képű)

3 komment

Címkék: klasszikus wuxia shaw brothers chang cheh hongkongi film tsui hark harcművészeti film jimmy wang yu magyar felirat filmismertető tien feng


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr31278835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2010.09.25. 13:13:06

Ezzel a filmmel kezdtem a Shaw Brotherssel való ismerkedést. Nem számítottam rá, hogy ennyire jó film lesz. Teljesen egyben van és átélhető a történet (nem úgy mint néhány Bruce Lee, vagy John Woo filmnél), nagyon jók a színészek, főleg Wang Yu. Meg nagyon jó hangulatú, atmoszférikus jeleneteket hoztak össze, pl amiben legvágják a főhős kezét a téli erdőben.
Egy dolog nem tetszett ebben és főleg a folytatásában, hogy mint a Barátok köztben itt is elmondanak mindent ezerszer egymásnak, nehogy valaki lemaradjon.

Yakuza · http://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu 2010.11.07. 20:07:35

@Santino89: Igen, ez általában elő szokott fordulni, ha túlzottan tendálni akarnak a kommersz felé. Örülök, hogy bejött, ajánlom Tsui Hark The Blade című filmjét, amely egy nagyszerű remake.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2010.11.21. 23:41:13

Már megvan, hamarosan sort kerítek rá :)
süti beállítások módosítása