HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2010.03.01. 07:29 Yakuza

Stryker (1983)

Műfaj: poszt-apokaliptikus akciófilm
 
 

Rendező: Cirio H. Santiago
Producer: Cirio H. Santiago
Gyártó: HCI International

81 perces fülöp-szigeteki film
IMDb-s adatlap


hazai kiadás: nincs

magyar felirat: nincs

 

A Geekblog POSZT-APOKALIPSZIS MOST! névre keresztelt soroza engem is arra vitt mostanában, hogy megnézzek néhány eddig még nem látott ilyen jellegű filmet. Amúgy is az egyik kedvenc zsáneremről van szó, amely az egyik legemblematikusabban képviseli azt a 80-as évek fílinget, amely sok filmbuzi szívét megmelengeti még rajtam kívül. A low-budget kategória egyik kiskirályának, a fülöp-szigeteki születésű Cirio H. Santiagónak az egyik legismertebb posztapok filmjét tettem nemrég magamévá. A film érdekessége, hogy a Tarantino által is nagyra becsült filmes tavaly előtti halálakor éppen ennek a filmnek a folytatásán dolgozott.

 

A történet középpontjában természetesen a nukleáris holokauszt túlélőinek víz utáni hajszája áll (lásd még mondjuk a nemrég elhunyt Patrik Swayze Puszta acélját). Ismerős lehet a felállás: valakik (általában a békésebb népek) találnak valamiféle energiaforrást, mások pedig mindenféle erőszakos módszerekkel el akarják ezt venni. Ez utóbbiak többnyire a nőket megerőszakolós, hedonista börtöntöltelékek, akik a potyázás érdekében mindenre képesek. Ebben a filmben egy kopasz, kampókezű fószer vezeti őket. A vízforrás hollétének titkát féltve őrző közösségre nagy veszély leselkedik, amikor ez a pilótasapkás, fejpántos vagy éppen irokéz frizurát viselő csőcselék megtudja, merre található a felbecsülhetetlen értékű nedű. A szegecsekkel kivert, szado-mazo kezeslábasban divatoló majmok rögtön felpattannak a rozsdaette négy- és kétkerekű járműveikre, hogy kegyetlenül megszerezzék, amit akarnak. De a jók oldala sem éppen tejfelesszájúak gyülekezete: harcias amazonok tarkítják a soraikat, akik olyasféle bőrbugyogót viselnek, ami bőven kimeríti a közösség elleni izgatás fogalmát. Na meg a messziről jött rejtélyes idegen is előbb-utóbb csatlakozik hozzájuk, aki bár hallgatag, de keménytökű, és sosem hezitál, ha meg kell húzni a ravaszt. Ebben a filmben a Snake Plissken-hasonmás címszereplő (Steve Sandor!) tölti be ezt a szerepet, de mellette van még egy fiatalabb tükörképe is, aki inkább csak mellékszereplő. A film sztárjai nekem viszont egyértelműen az érthetetlenül és rendkívül viccesen hablatyoló kisnövésű filippínó banda volt. Remek percekkel ajándékozták meg ezt a sablonos, de akciódus, minimális dialógusokkal operáló filmet. A zenét is kiemelném, már a főcím is nagyon hangulatosra sikeredett, tisztára hozza a fentebb is emlegetett 80-es évek fílinget. A szerencsére a film végére korlátozódó hihetetlenül bárgyú romantikus jelenetek is nagy mosolyt csaltak az arcomra, de legalább nem beszéltek bennük, csak néztek (ebben nagyjából ki is merült a színészi gárda tehetsége).
Röviden összefoglalva, a Stryker nem egy nagy durranás, de minden megvan benne, amiért szeretni lehet ezeket a filmeket. Néhol kifejezetten rosszul kivitelezett, de sohasem unalmas a film és nem is túl hosszú szerencsére. A posztapok filmek szerelmeseinek kihagyhatatlan darab a Stryker, mindenki más lehetőleg azonban kerülje, vagy nézze meg mégegyszer a Mad Max 2-t esetleg a 2019: After the Fall of New Yorkot az olasz színtérről, ami bár ugyanúgy trash, sokkal nagyobb móka. Itt egy sokkal részletezőbb angol nyelvű ismertető az egyik ilyen filmekre szakosodott oldalról: http://www.post-apocalypse.co.uk/stryker.html.

 


A tartálykocsis jelenet a filmből
(a Mad Max 2 után szabadon)

 

Képek a filmből


Stryker vele fog összejönni a végén


Stryker, aki éppen vezet


További poszt-apokaliptikus amazonok


Kardis, a film főgonosza


Éppen kezdetét veszi a film végi offenzíva


Stryker a törpék társaságában aprít

Szólj hozzá!

Címkék: akciófilm trashfilm filmismertető fülöp szigeteki film posztapokaliptikus film


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr771795731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása