HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2010.03.17. 07:45 Yakuza

Rock & Rule (1983)

Műfaj: fantasy-kalandfilm - mese :) -
 
 

Rendező: Clive A. Smith
Producer: Michael Hirsh, Patrick Loubert
Gyártó: Nelvana & még sokan mások

77 perces kanadai animációs film
IMDb-s adatlap


hazai kiadás: nincs

magyar felirat: nincs

 
 

Ahogy az előző ismertető, úgy ez a mostani is egy apokalipszis utáni világba kalauzol el, csakhogy a Rock & Rule-ban nem mindenféle toprongyos véglény vívja csatáját a túlélésért, hanem olyan poszthumán teremtmények, amik a két nagy házikedvenc és az egerek mutáns leszármazottai. A véges erőforrások feletti uralom megszerzése helyett pedig nem más a cél, mint a legnagyobb élő rocklegendává válni, és emellett még a kicsinyke sárgolyó megmentése egy másik dimenzióból ide szabadult démoni lénytől, amely újabb kataklizmával fenyegeti a Föld lakosságát.
 

Mint azt az előbb említettem, a filmre ugyan rásüthetjük a poszt-apokaliptikus bélyeget, ebből nem sokminden fog lejönni a nézőnek a játékidő alatt. Inkább amolyan urbánus disztópiáról lenne szó, amelyben a noir-os beütésű sikátorokat futurisztikus járművek járják, a főgonosz pedig egyértelműen a gótikus rémmesék archetipikus alakja, aki az elnyomottak fölé tornyosuló kastélyából uralja a terepet, vagyis Ohmtown rockzenétől hangos, sötét városát (később a beszédes nevű Nuke Yorkba is látogatást teszünk). Mok Swagger-ről van szó, a hatalom mániás mágusról, őrült technokratáról és excentrikus rocksztárról (Mick Jagger ügyvédei állítólag perrel fenyegették a kanadai stúdiót). A történet sémája szintén egyrészt a gótikus hagyományból eredeztethető: e velejéig gonosz karakter kiszemeli magának a tisztaságot sugárzó teremtést, jelen esetben egy feltörekvő rockbanda angyali orgánummal megáldott billentyűs-vokalista leányzóját, Angelt, hogy ezt az adottságát felhasználva démoni erőket szabadíthasson el a Földön (még degenerált segítői is vannak, csakhogy ez a követelmény is teljesüljön). A terv megakadályozásának feladata Angel barátjára, egyben a banda rebellis frontemberére, Omarra, valamint a két ügyefogyott zenész kollégára, Dizzy-re és Stretch-re hárul. A kalandos sztori aláfestő muzsikáit olyan híres-neves előadók jegyzik, mint Lou Reed, Iggy Pop, Deborah Harry, az Earth, Wind & Fire vagy a Cheap Trick. Elmondhatom, hogy igazán kitettek magukért, nagy kár, hogy hivatalosan még soha nem jelent meg a film zenéje korongon.
Az eddigi leírásból bőven kitetszhetett, hogy meglehetősen kultgyanús alapanyagok alkotják a film velejét, és biztosíthatok mindenkit, abszolút erről van szó: a Rock & Rule, lévén, hogy az amerikai forgalmazó meglehetősen mostohán bánt vele, nem vált sikerfilmmé, ismertsége pedig csakis az éjszakai kábeles sugárzásoknak és a szinte fű alatt terjedő kalózkópiáknak köszönhető. Azt azért hozzá kell tennem, a film egyáltalán nem hibátlan darab, de ez sok kultfilm velejárója: a történet itt-ott döcög kissé, a komikus karakterek is meglehetősen (túl) sokat szerepelnek, plusz az idiotisztikus viselkedésük engem nem egyszer inkább zavart, mint szórakoztatott volna. Pont Omar karaktere nem kap elég teret a sztori folyamán, de a közte és Angel közötti viszonyra is igazán nagyobb hangsúlyt fektethettek volna, mivel szerintem elég fapadosan skiccelték fel az alapfelállást. Többször éreztem azt is, hogy az alkotóknál mintha elszaladt volna a ló, már ami a vizuálitást illeti, és a meglévő hiányosságokat, akárcsak Mok maga, mindenféle trükkökkel igyekeztek volna elfedni. Szinte már-már szecessziósan sűrű atmoszférával rendelkezik a film, ami szerintem túl sok helyenként, és inkább fárasztónak hat. Kétségtelenül rettentően stílusos és vibráló a Rock & Rule, még akkor is, ha az arányokat nem mindig sikerült optimálisra belőni, ezért aki teheti, ne hagyja ki, mert szórakoztató animációs film.

 


Előzetes

Képek a filmből:


Tenyérbemászó


Tenyérbeszorult


Egy csipetnyi Szépség és a Szörnyeteg...


Mok-ot néha nem igazán lehet komolyan venni


A dizsiben folyik a pörgeszölés


Szomorcica


Egy kis King Kongba oltott Giger, na?


Nagy ronda izé

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy vígjáték kultfilm kalandfilm animációs film disztópia filmismertető posztapokaliptikus film kanadai film rock zene


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr441843939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása