HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.12.01. 23:21 Yakuza

Deadful Melody (Luk chi kam mo, 1993)

Műfaj: wuxia
 

Rendező: Ng Min-Kan
Producer: Stephen Chang & Ng Min-Kan
Gyártó: Super Class Production Limited
& Film City Distribution Limited

93 perces hongkongi film
IMDb-s adatlap

hazai kiadás: nincs

magyar felirat: nincs
 


 

A ’90-es években egyáltalán nem ment ritkaságszámba, hogy régebbi wuxiákból remake-et készítettek. A Shaw Brothers Demon of the Lute című filmjéről már írtam ezelőtt; az a film a Shaw egyik sztahanovista forgatókönyvírójának, Ni Kuangnak az egyik saját sztoriját dolgozta fel egy remek szórakozást nyújtó agymenés formájában. A Deadful Melody (más helyen: Deadly Melody) is ugyanezt az írást veszi alapul, bár a két film története gyökeresen eltér egymástól, azt kivéve, hogy mindkettőben szerepel egy halálos varázserővel bíró lant, amelyet természetesen valakik meg akarnak kaparintani. Az írott wuxiasztorik gyakran egészestés filmben feldolgozhatatlan sok történésről adnak számot, ezért azt tartom valószínűnek, hogy a Deadful Melody esetében a forgatókönyvírók egyszerűen csak máshol vették fel a történet fonalát, mint 10 évvel korábban a Demon of the Lute-nál tették azt Shaw-beli kollégáik. De most csak spekulálok.

 

A film elején egy család lemészárlásának lehetünk tanúi, amit a harcművészeti iskolák vezetői visznek véghez a nagyerejű lant megszerzése végett. A mészárlást csak két kisgyerek éli túl; Lui Lun (Yuen Biao), ő egy fuvarozással foglalkozó ürgéhez kerül, és Hó (Brigitte Lin), aki az apja által rábízott lanttal a kezében eltűnik, hogy felnőve e nem mindennapi zeneszerszám segítségével akarja kiírtani családjának kiírtóit. Útjaik keresztezik egymást, ugyanis Hó éppen Lunt és nevelőapját bízza meg azzal a feladattal, hogy eljutassák a lantot egy bizonyos személynek. Ezen a ponton persze még nem tudják, milyen kötelék van kettejük között. Lunt és nevelőapját úton-útfélen megtámadják a hataloméhes mesterek csatlósai. Egy ilyen akció folyományaként Lun súlyosan megsérül, amikor az egyik iskola mesterének kedvenc tanítványát (Carina Lau) próbálja megmenteni két kéjvágyó harcművész-vámpírtól. Bár nem kellene, a nő mégis megmenti megmentőjét (igazából Hó teszi, de tökmindegy), mivel szerelmes lesz belé, és ezzel bonyolultabbá válik a helyzet, pláne, mikor Lun nevelőapját kinyírják, ő pedig azt hiszi, Hó a felelős az esetért, szóval ő is a bosszú rögös útjára lép…
 


Brigitte Lin mint Hó


Yuen Biao és idétlen kalapja

Erős közepes ez a film. Erős, mert a harcok látványosak, simán hozzák e téren a ’90-es évek jobb wuxiáinak szintjét (egykori Shaw-tanítvány és Sammo Hung kaszkadőrcsapatának egyik tagja hozta össze őket). A fantasy elemek megjelenítése (pölö energianyalábok) mára már megkopottnak számítanak, de van itt sok „hagyományos” energiakitörés (=robbanás) is, leginkább a film végén. A rendezés, vágás és az őrült kameramozgás is az „alap” kategóriát erősítik így hongkongi viszonylatban, szóval robog a film rendesen, igaz, az elején kicsit soknak találtam a párbeszédet, de aztán beindul a röpködős gyepálás.

A történet nem tartogat nagy meglepetéseket: megadja azokat a kereteket, amelyek kellenek ahhoz, hogy időről-időre összeugrasszák a szereplőket. Azért persze figyelni kell, hogy ki kivel milyen viszonyban áll, de nem lehet elveszni a sztoriban, mivel minden elég lineárisan halad a nagy leszámolás felé.
 

 
Nem a Buffy-ból jöttek


Rábeszélés

Yuen Biao harcművészeti képességeit nem igazán használták ki, de nem is baj, hisz itt van nekünk a wuxiák örökös királynője, a „hideg szépség”, Brigitte Lin, akinek lantos előadásaitól döglik légy és harcművész egyaránt. Fantasztikus, hogy milyen jelenléte van ebben a filmben is, egyszerűen nem lehet nem imádni minden egyes percet, amit a vásznon tölt. (Oké, lehet túlságosan is elfogult vagyok vele kapcsolatban.) Carina Lau egy nagyszájú nőt alakít, akinek feltehetőleg zabszem szorult a fenekébe, mert be nem áll a szája az egész filmben. Amolyan szertelen komikaként használják a filmben, elég jól elvan abban a kicsiny mozgástérben, amire kárhoztatták a készítők; szeretnivaló karaktert formál meg, ez a lényeg. Egyéb ismertebb arcok is akadnak: itt van Elvis Tsui és Wu Ma, akik rosszfiúkat alakítanak, és persze végül elnyerik méltó büntetésüket. 

James Wong Jim zenei aláfestése ezúttal is remek hangulatfestőnek bizonyult. Rengeteg nagyszerű dallammal ajándékozta már meg a műfajt ez a fószer (pl. A Chinese Ghost Story, Once Upon a Time in China, Swordsman, Green Snake…) kár, hogy ennek a filmzenének a beszerése gyakorlatilag esélytelen.




Újra együtt a család


Ostoros hölgyemény

Mint már mondtam, ez a film, a szó legjobb értelmében, „csak” egy jó iparosmunka, ennek ellenére egy kellemes, teljesen korrekt wuxia. Egy helyen valaki elfeledett klasszikusnak titulálta, ami azért szerintem kicsit túlzás, de mindenképp megér egy próbát, annak meg pláne, aki imádja a műfajt, és még nem volt hozzá szerencséje. (A film több részletben fent van a YouTube-on.)
 

 

 

 


Fanmade előzetes

 

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy wuxia kung fu hongkongi film harcművészeti film wire fu yuen biao filmismertető brigitte lin


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr44798896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása