HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2009.02.06. 14:05 Yakuza

Yip Man (Ip Man, 2008)

Műfaj: kungfufilm

 

Rendező: Wilson Yip
Producer: Wong Bak-Ming
Gyártó: Mandarin Films Distribution Co. stb.

105 perces hongkongi film (kantoni nyelvű)
IMDb-s adatlap

hazai kiadás: nincs

magyar felirat: van
 


 

Donnie Yen és Wilson Yip negyedik közös filmje a Wing Chun kung-fut népszerűvé tevő Yip Man nagymester életének egy szeletét dolgozza fel. Az elvárások, a sokat ígérő előzetesek netre kerülte után, talán nem túlzok, ha ezt állítom, az eget verdesték, és bár én egyáltalán nem tartozom azok közé, akik a páros korábbi filmjeitől hanyatt vágták magukat (noha az S.P.L.-t kifejezetten komáztam), a Fearless óta kungfufilmet én még így nem vártam.

 

A filmet két részre lehet osztani. Az első, kicsivel több mint fél órás szakasz valamivel a II. japán-kínai háború kitörése előtt játszódik Kanton tartomány Fatshan (v. Foshan) nevű városában, ami Wong Fei Hung állítólagos szülővárosa is egyben. A jómódú Yip Man a város megbecsült lakója, takaros feleségével (Wong You Nam) és kisfiával éli a nagymesterek mindennapi életét, ami nagyrészt abból áll, hogy valaki állandóan betéved hozzá azzal a szándékkal, hogy megmérkőzzön vele. Yip Man-nak ugyan nincs saját harcművészeti iskolája, azonban a Wing Chun nevű passzió állandó praktizálását és a kihívók folytonos kilincselését felesége nehezen viseli, szerinte ugyanis férje nem szentel elég figyelmet családjára.
 


Két külön világ


Yip Man felesége

A városba új kungfu-jövevények érkeznek északról (a vezetőjüket Fan Siu Wong, a The Story of Ricky főhőse játssza), és miután egy kivételével az összes fatshani mesternek ellátják a baját, az útjuk nem is vezethet máshova: a harcművészetéről híres város becsületét már csak Yip Man nyerheti vissza. A Wing Chun nagymester valami félelmetes kimértséggel és eleganciával pofozza helyre a dicsőségtől elszállt északiak vezetőjét: a város egyszerű polgárai fellélegezhetnek, Yip Man pedig ettől kezdve ki sem lát az ajándékok és jókívánságok sűrűjéből.
 


Az északi ököl színre lép


Fegyverhasználat

Ezen a ponton hirtelen váltás következik: kitör a háború, Fatshant pedig megszállják a japánok. A háború következtében még Yip Man családja is elszegényedik és nélkülözni kényszerül. A jobb sorsra érdemes mester a napi betevő előkerítésére egy szénfejtőben vállal munkát, ezért a harcművészet gyakorlásával egy kis időre fel kell hagynia. De tényleg csak egy kis időre, mivel a várost megszállva tartó japán ezredesnek privát harcművészeti megmérettetéseihez kínai kungfumesterekre van szüksége, akik megküzdenek vele és a karatékáival. Innestől elég könnyen kitalálhatjuk az események menetét: Yip Man-nak az egész kínai nép büszkeségén esett csorbát kell majd kiköszörülnie, és eközben neki és szeretteinek is túl kell valahogy élnie e nagy és dicsőséges, ám kétségkívül igencsak veszélyes vállalkozást. A mellékszálak ismertetését hanyagoltam, csak a film gerincét adó történeten szaladtam keresztül.
 

 
Az áruló, aki tolmács akart lenni


Donnie akcióra kész

Ha azt kérdezitek tőlem, megérte-e a felfokozott várakozást a film, a válaszom egyértelműen: igen. Donnie Yen még így 45 évesen is hihetetlen gyors és precíz, és ami a legjobb, úgy tűnik, a szerepre való felkészülés a színészi eszköztárán is nyomot hagyott, amire valljuk be őszintén, nagy szüksége volt a korosodó sztárnak. Ez olyan apró gesztusokon is leszűrhető, mint amikor a film elején egyik kihívójával a harc előtt halál nyugodtan elüldögélnek a nappaliban; Yip Man keresztbe tett lábbal, a lábfejét unottan ide-oda mozgatva sziesztázik, majd szívélyesen megkínálja vendégét cigarettával. A karakter egész aurájából a bölcsesség nyugalma sugárzik, és ezt a nagyfokú megfontoltságot Donnie-nak a harcokba is sikerült belecsempésznie. A filmben elejétől a végéig a nagymester olyan fokú tudásbeli fölényről tesz tanúbizonyságot, amelyet csak ritkán láthatunk hasonló filmekben. Yip Man gyakorlatilag érinthetetlen; legyen szó egyszerre 10 támadó karatékáról, vagy az überfájter japán ezredesről, akivel természetesen a film végi nagy összecsapásban méri össze tudását, neki egyremegy. Nincs olyan, hogy valamelyik ellenfele komolyabban megizzasztja a mestert; még a marcona japán fickót is, mondhatjuk, könnyűszerrel elintézi, atomjaira szétgyepálja. Mindezt úgy, hogy ellenfelei egy cseppet sem tűnnek könnyű falatnak: az északiak vezérét játszó Fan Siu Wong és az ezredest alakító Hiroyuki Ikeuchi is remek fizikai teljesítményt nyújt, azonban Yip Man egyszerűen más „ligá”-ba tartozik. A koreográfiára tehát nem lehet panasz, mivel Donnie Yen-nek és Sammo Hung-nak (a film akciókoreográfusa) sikerült a nem túl látványosnak tartott Wing Chun stílust úgy a vászonra vinnie, hogy egy pillanatig sem fogjuk hiányolni Donnie részéről a látványos rúgásokat. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyet-egyet azért elereszt támadói irányába, ám leginkább rövid, egyenes vonalú és hihetetlen gyors és pontos ütéssorozatokkal puhítja meg ellenfeleit.
 


Ismerős felállás


Az örökké tartó tavasz uralma

A mellékszereplők közül Gordon Lam karaktere tölt be fontos szerepet a filmben, a játékával összességében meg voltam elégedve, Simon Yam pedig a tőle elvárható profizmussal hozza Yip Man jóbarátját, ezt a kis mozgástérre korlátozott figurát, ezenkívül sajnos a Yip Man feleségét alakító fiatal színésznő is eléggé behatárolt szerepet kapott. A japán agresszorok „természetesen” a kegyetlenkedő rosszak nem túl hízelgő képét kapják, a rendező pedig hatásvadász képsorokban lehetetleníti el a velük való azonosulást. Az egyedüli kivételt az ezredes jelenti, aki ugyan második blikkre sem tűnik valami szimpatikus arcnak, a harcművészet szentsége és tisztasága iránt tanúsított hozzáállása révén némileg kiemelkedik a démonizáltak homogén tömegéből.
 


Nézeteltérés


A japán tábornok

Ami bajom van a filmmel, az egyrészt az, hogy a történetben ez a kínai-japán „felállás” csöppet már ódivatú és ezért jócskán kiszámítható történéseket szül. És bár a hitelesség érdekében a mester legidősebb fia tanácsadóként működött közre a produkcióban, érezhetők azok a pontok, amelyeknél a forgatókönyvíró inkább a már jól bevált fordulatok felé terelte a cselekmény menetét. A másik bajom, hogy Wilson Yip „csak” egy megbízható, amolyan „jó munkásember”-féle filmes, aki, általam eddig látott filmjei alapján, nem egy Tsui Hark-kategóriájú zseni. Ha összehasonlításként veszem mondjuk a Once Upon a Time in China széria első két részét, legyen bármennyire is jó Donnie Yen ebben a filmben, a Yip Man érezhetően nincs egy szinten az említett két klasszikussal, mert a rendezés tekintetében – szerintem legalábbis - elég nagy a tehetségbeli különbség (gyártson Hark manapság akármilyen szart). Wilson Yip filmjei nekem túlságosan is mesterkéltek, hiányzik belőlük az a plusz, ami igazán átélhetővé tenné a történeteit, bár vizuálisan képes bravúros dolgokra. (A filmben alkalmazott kimosott színvilág nem tartozik közéjük.)
 


Baltás fickó a levegőben


Egy béka is nézi a harcot

A Yip Man az előbb felsorolt hibával együtt is a Donnie Yen-Wilson Yip duó eddigi legjobb filmje, hál’ Istennek a sok akció jól elviszi a hátán a kliségyűjteményt, amit Edmond Wong összehordott itt nekünk. Jó hír, hogy Raymond Wong, a film producere már bejelentette a folytatást, amelyben állítólag Bruce Lee, a nagymester leghíresebb tanítványa is központi szerepet fog játszani. Lehet, hogy a kungfufilm zsánere ezután újra életre kaphat? Nem tudom, az azonban bizonyos, hogy Yuen Woo-ping készülődő új filmje a kínai harcművészet másik emblematikus alakjáról fog regélni, „Koldus So”-ról, akit a jobb karrierre érdemes Vincent Zhao fog életre kelteni. Bizakodhatunk, ugye?
 

 

 


Előzetes #1


Előzetes #2

2 komment

Címkék: karate kung fu hongkongi film harcművészeti film magyar felirat sammo hung simon yam filmismertető életrajzi film donnie yen wilson yip wing chun stílus


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr87926569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása