HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2009.02.07. 07:33 Yakuza

Have Sword, Will Travel (Bao biao, 1969)

ANOTHER SHAW PRODUCTION

Műfaj: wuxia

 

Rendező: Chang Cheh
Producer: Runme Shaw
Gyártó: Shaw Brothers

101 perces hongkongi film (mandarin nyelvű)
IMDb-s adatlap


hazai kiadás: nincs

magyar felirat: nincs
 

 
 

A népszerűsége csúcsán álló Jimmy Wang Yu árnyékában Chang Cheh két másik fiatal tehetséget is igyekezett befuttatni: a Have Sword, Will Travel David Chiang és Ti Lung karrierjének fontos állomását képezi. Külön-külön már szerepeltek Chang korábbi filmjeiben, azonban ebben a ’69-es wuxiában láthatta a közönség először együtt a két ászt főszerepben, nem mellesleg a mindig kellemes látványt nyújtó, na jó, csípőből cuki Li Ching társaságában.

 

Siang (Ti Lung) és Piao Piao (Li Ching) hős kardforgató-tanítványok, esedékes házasságukat tervezgetik, miközben mesterük egyik barátjának segítenek, akit egy fontos pénzszállítmány őrzésével bíztak meg. Kell is a segítség, mivel éltes korából kifolyólag a vívóbajnok már nem a régi, plusz a zsákmányra a Ku Feng alakította haramiafőnök és rosszul öltözött emberei pályáznak.

 
Színpadias kezdés


Virágot a virágnak

A környéken munkát kereső nincstelen hős, Lo Yi (David Chiang) felbukkanása felkelti Piao Piao érdeklődését; Siangban inkább csak a féltékenység parazsát szítja fel Lo. Siang minden alkalmat megragad, hogy összemérhesse tudását a nála képzettebb harcossal, aki, bár szemmel láthatólag nem közömbös Piao Piao közeledését illetően, nem szeretné lecsapni a nőt a férfi kezéről, hiszen az nem lenne valami lovagias tett. A bandavezér meg csak számít, ami csak a figurából kifér, így – minő meglepetés! – egy nagyszabású leszámolásban lesz része a nézőnek a végén.

 
David Chiang


Makulátlan erkölcsi kékség

A Have Sword, Will Travel, annak ellenére, hogy nem valami nagy szám a történetét tekintve, kifejezetten élvezetes, jó wuxia. Leginkább a színészek viszik a hátukon a filmet, a szerelmi háromszög pedig kifejezetten működőképesnek bizonyul, mivel Piao Piao-t az állítólag nőgyűlölő direktor szimpatikus, jólelkű embernek festi le - ehhez nyilván Li Ching angyali kisugárzására is szükség volt -, aki nem csak úgy ott van a két férfi mellett, hanem részt kér magának a történet alakításából. A két Shaw-idol közül érezhetően Chiang van az előtérben, és ez még így is maradt pár évig a két sztár együttműködésének évei alatt. E három karakter viszonya áll a film középpontjában, a „banditák meg akarják szerezni a pénzszállítmányt” sztori ehhez képest másodlagos.

 
Wuxia gangland


A barnaruhásoknak nincs kegyelem
 

A film csúcspontja tipikusan Chang Cheh-i, aki nem akar spoilert olvasni, most ugorjon a következő bekezdésre: Siang és Lo Yi egy toronyban szintről szintre haladva üldözik a taktikázó bandavezért, akinek az emberei sunyi rajtaütésekkel hozzák rá a frászt a jókért szorító nézőre. A két daliás kardforgató minden újabb emelet megtisztításával a hősiesség egy újabb fokát hódítja meg, természetesen nem kevés saját vérmennyiség feláldozása árán, hogy kinyírják elkapják a gazfickót. A hősök agóniája lassított képekben tárul a szemünk elé, ahogy a testből kifaroló lándzsa és a sebből bőven kifröccsenő művér is. Még ma is nagyon hatásos képsorok ezek.

 
Maratoni mészárlás


Az ellentétek ilyenmérvű tetlegességig is fajulnak
 

Bár nem tartozik Chang legjobbjai közé, a Have Sword, Will Travel is egy olyan wuxia, amelyet nyugodt szívvel merek ajánlani azoknak, akik régi kardjátékfilmeket szeretnének nézni. Nem az a non-stop Chiang-Lung akciózás, mint amit a The Deadly Duo-ban visznek véghez, inkább amolyan karakterközpontú film, amelyet hál’ Istennek nem dögleszt meg a romantikázás. Jó arányérzékkel kikevert alkotás ez, szeretnivaló, akárcsak Li Ching maga.


A film eredeti előzetese

2 komment

Címkék: wuxia shaw brothers chang cheh hongkongi film harcművészeti film ti lung david chiang ku feng li ching filmismertető


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6921819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2010.09.25. 13:30:33

Eddig ez a Shaw Brothers film tetszett a legjobban mind közül, remekül szórakoztam rajta. Minden összejött benne; a színészek, a zene, a látvány, az akciók és az érzelmek. A maga műfajában szerintem egyedülálló.

Yakuza · http://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu 2010.11.07. 20:18:08

@Santino89: Szórakoztató darab, annyi szent, Li Ching pedig a maga nemében egyedülálló. :)
süti beállítások módosítása