HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2009.01.14. 17:38 Yakuza

Űrvadász (Spacehunter - Adventures in the Forbidden Zone, 1983)

Műfaj: poszt-apokaliptikus akció-sci-fi

 

Rendező: Lamont Johnson
Producer: Ivan Reitman stb.
Gyártó: Columbia Pictures Corporation stb.

90 perces amerikai-kanadai film
IMDb-s adatlap


hazai kiadás: nincs

magyar felirat: van
 

 

 

Kedvenc filmről nehéz objektíven írni, gyermekkori kedvencről pedig még inkább. De miket beszélek, hiszen a Pagoda egyáltalán valami hivatalos filmes orgánum, csak egy lelkes filmbúvár „magánakciója”, ezért az elfogultság bőven megengedett. Hogy jelen filmet hányszor láttam kis pisisként, annak csak az elnyűtt VHS szalag a megmondhatója, és bizony azt kell mondanom, még így érettebb fejjel is nagyon élveztem ezt a B-kategóriás gyöngyszemet. A látványt és hangulatát tekintve szerintem egy kifejezetten időtálló alkotás született anno az Űrvadász személyében, ezért bizton állítom, hogy aki nem CGI-buzi, és ezenkívül gyengéd érzelmeket táplál magában az apokalipszis sújtotta övezeteket és barbár mutáns harcosokat felvonultató szubzsáner irányába, az Űrvadász valószínűleg szerelem lesz nála, méghozzá első látásra.

 

A történet annyi, hogy egy űrhajóról származó mentőkomp egy (pszi)pestistől sújtott bolygón landol, amelyet a rettegett kiborgvezér, Nagykutya (Michael Ironside) és mutáns csatlósai terrorizálnak, a Zóna elnevezésű főhadiszállásról irányítva akcióikat. A három űrhajóst, akik történetesen jócsajok, egyből elrabolják és Nagykutya színe elé viszik, hogy élvezze fiatalságuk gyümölcsét, mert a kiborg ilyen életerő elszívó vámpír-féleség. Közben Han Solo egyenes ági leszármazottja, egy Wolff nevű kalandor (Peter Strauss) elűrhajózik a bolygóra, hogy kimentse a foglyokat, persze csak a fejpénz miatt, mert ő az a fajta macsó csávó, aki mellett senki sem bírja hosszú távon. A magányos farkas, szerencséjére, kifog egy szeretetre éhes tinédzser csajt (Molly Ringwald), aki segít neki a kaland során, plusz még egy volt baráttal (Ernie Hudson) is összehozza a sors. A túszszabadítás természetesen nem lesz egy sétagalopp, mivel mindenféle betegségtől eltorzult lények hátráltatják a kis csapatot, amíg végre bejutnak a Zóna területére, tehát sok izgalomnak nézünk elébe. Aztán még persze ott van Nagykutya is és az ő kis dizájnos Halállabirintusa, és ott igazán jópofa dolgok várnak a főhősökre.

Az Űrvadász nagyon profin megcsinált B-film, a látvány- és jelmeztervezők kezét minimum össze-vissza kellene csókolni, de Elmer Bernsteint is heves kézrázogatás illeti a fílinges kalandfilmes zene megkomponálásáért. A színészek többnyire jól alakítanak, kiváltképp Molly Ringwald (Nulladik óra), aki egy szeretnivaló fruskát játszik. Bár a filmre nem mondanám, hogy horror (sajnos egyáltalán nem véres ahhoz), akadnak benne olyan jelenetek, amelyek nem valók a fiatalabbaknak. Emlékszem, hogy a „szumós” mutánsoktól én annak idején majdnem becsokiztam, de a kórusban vinnyogó, Molotov-koktélokat hajigáló mutánsgyerekektől is kicsin múlott, hogy ne legyen teli a gatyám. A különféle lények hangjait tehát nagyon eltalálták, további karakteres jelleggel ruházzák fel az amúgy is karakteres megjelenésű gnómokat. Az átalakított járművek szintén nagyon faszán néznek ki, a kietlen, sivatagos tájak mellett pedig ott vannak kontrasztként a részletesen kialakított, emberlakta szeméthalmok, és ráadásul mindezt barnás-rozsdavöröses színekben megfürdetve tárják a szemünk elé, egyszóval öröm a köbön, az elejétől a végéig.

Nem csak a nosztalgia mondatja velem; az Űrvadász még ma is nagyon hatásos film. Sajnos hiányzik belőle az olasz poszt-apokaliptikus filmek erőszakossága, de minden más téren kiváló reprezentánsa a ’80-as évek B-kategóriás akció-sci-fijeinek. Vétséget követ el az a filmrajongó, aki kihagyni merészeli! (Előzetest sajnos nem találtam.)

 

 

 

 

Képek a filmből:


Szkafanderes pillangók


Ez is ezeréves


Jó kasztni, mi?


Nagykutya


Szumós mutáns


Amazonok


Megérkeztek a pizzakiszállítók!


Tanakodás


Isten hozott a Zónában!


Halállabirintus-futam

Szólj hozzá!

Címkék: sci fi akciófilm amerikai kanadai koprodukció posztapokaliptikus film


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr82877790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása