HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2008.07.15. 19:23 Yakuza

Tai Chi II (Tai ji quan, 1996)

Műfaj: wire-fu film

Rendező: Yuen Woo-ping & Zhang Xin Yan
Producer: Wong Wai Him & Yuen Woo-ping
Gyártó: Film Can Production Limited

96 perces hongkongi film (kantoni nyelvű)
IMDb-s adatlap

 

hazai kiadás: nincs
magyar felirat: nincs
 


 

A ’90-es évek első felében ismét nagy kereslet mutatkozott Hongkongban a harcművészeti filmek iránt, Yuen Woo-ping és a Yuen klán többi tagja pedig új fokozatba kapcsolt, amely olyan szórakoztató wire-fu filmeket eredményezett, mint a Once Upon a Time in China-filmek, az Iron Monkey, Wing Chun, Fist of Legend, vagy a The Tai-Chi Master. A rövidnek bizonyuló boom koporsójába az egyik utolsó szeget maga a drótos kungfu mestere verte be a borzalmas Iron Monkey 2-vel, ám előtte azért még letett az asztalra egy szerintem igen jól sikerült filmet, amelyben a sajnos rossz időben debütáló fiatal reménység, Jacky Wu Jing kapta meg a főszerepet.

 

Wu Jing egy híres kungfumester fiaként tűnik fel a vásznon, akit szigorú apja (Yu Hai) távol szeretne tartani a harcművészettől, ezért egész napos kemény tanulásra kényszeríti. A srácnak ez persze nem nagyon akaródzik, mivel már tombolnak benne a hormonok rendesen, plusz titokban szívesebben forgatja a különböző harcművészeti manuálokat. Egy nap aztán meglát egy elnyugatiasodott kínai szépséget, Rose-t (Christy Chung), akivel összebarátkozik, és ez rögtön be is indítja a problémákat, Rose vőlegénye ugyanis nem csípi túlságosan a konkurenciát. A nő liberális szelleme is bajba sodorja az utána koslató Jacky-t (Rose nevezi el így), mivel a reformista szervezkedést a kormány fejvesztéssel bünteti. Erre jönnek még ópiumcsempészkedő angol diplomaták és a verőlegényeik, valamint egy északról jött rúgógép (Billy Chow), tehát jó néhány lekungfuzandó arc, mielőtt fiatal hősünk nőül vehetné Rose-t, amit nem láthatunk a film végén, mert az ilyesmi nem megy olyan eseményszámba, mint egy Chuck Norris-os pörgőrúgás Wu Jing kivitelezésében. Ez ugye elég érthető.

Yuen Woo-ping neve mellett ott találhatjuk Zhang Xin Yan nevét is a stáblistán, aki a Jet Li-féle Shaolin templom első és második részéért, valamint a szintén remekül sikerült Yellow River Fighter-ért volt felelős korábban, ők ketten dirigálták a filmet. Az akciók természetesen nem nélkülözhetik a wire-fu elemeket, azonban hagyományos, tehát trükközés nélküli akciórészek is akadnak szép számmal. Ezeket látva Wu Jing harcművészeti tehetsége megkérdőjelezhetetlen, kár, hogy képességeit ezután hosszú évekig tévés produkciókban kellett elapróznia, de legalább mostanában beindulni látszik a szekere. (Más kérdés, hogy ilyen Fatal Move-szintű ócskaságokat azért nem kellene meglépnie.) Wu Jing mellett a rosszfiúkat játszó Ji Chun-Hua (Fong Sai Yuk II, White Lotus Cult) és Darren Shahlavi harcművészeti képességeit is dicséret illeti, nem is beszélve a bikaerős rúgások specialistájának számító Billy Chow-ról (Fist of Legend). Christy Chung és Sibelle Hu (a filmben Jacky anyja)  tüneményes színésznők, én legalábbis annak találom őket, karakterükkel könnyedséget visznek a filmbe, ami hál’ Istennek nélkülözi a sokszor az elviselhetőség határát súroló poénokat, amely Yuen mester korábbi munkáiban megtalálható. A film előszeretettel használ fel korábbi sikeres hongkongi produkciókból vett motívumokat, például a Once Upon a Time in China-ból, a Fong Sai Yuk-ból, vagy Yuen Heroes Among Heroes-ából, de más címek is eszünkbe juthatnak. Ezeket a kölcsönvett elemeket szórakoztató mixtúrává sikerült összegyúrni, és bár a film kis költségvetése látható nyomokat hagyott a végeredményen, az összkép még így is erősen pozitív.

Fasza verekedések és könnyed bohóckodás, ennél több sosem kellett egy szórakoztató hongkongi filmhez, szóval az ajánlatott kategóriát gazdagítja. Hao gong fu!

 

 


Előzetes

Képek a filmből:


Jacky pózol

 
Jacky szülei

 
Örülhetsz is, öcsém!


Szerelmi háromszög


Kitaláltátok, ez egy rosszfiú


Csiki-csiki

 
Wu Jing-féle bordaropogtatós


Berepülők elleni Wu Jing-féle lábspicc

Szólj hozzá!

Címkék: kung fu hongkongi film harcművészeti film wire fu yuen woo ping filmismertető jacky wu jing


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2569806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása