HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.06.10. 18:44 Yakuza

Shaolin templom DVD (Shao Lin si, 1976)

ANOTHER SHAW PRODUCTION

EREDETI CÍM: Shao Lin si
RENDEZŐ: Chang Cheh & Wu Ma
FŐSZEREPLŐK: Fu Sheng, Chi Kuan-Chun, Ti Lung, David Chiang stb.
FORGALMAZÓ: Black Mirror
KIADÁSI ÉV: 2008
BESOROLÁS: 18+



Chang Cheh shaolinos filmjeinek talán legambiciózusabb darabja az 1976-ban készült Shaolin templom, amelyet Chang frissen felállított produkciós cége a Shaw Brothers-szel karöltve készített el. Ez az epikus igényű, klasszikus kungfufilm a kínai harcművészet történetének egyik legfontosabb eseményét, a Shaolin harcművészet elleni mandzsu (mongol) támadást örökíti meg. A film társrendezője Wu Ma (A Chinese Ghost Story, Picture of a Nymph) volt, a forgatókönyvet Chang az elmaradhatatlan Ni Kuanggal együtt dolgozta ki. A Shaolin templom elsőként jelent meg a Black Mirror Shaw Brothers-sorozatában.

Mivel jó pár karakter tölt be fontos szerepet az események alakulásában, ill. a hongkongi stúdió sztárszínészei közül sokan találhatók meg a filmben, érdemes először sorba venni, hogy ki kicsodát is játszik. Fang Shih Yu (kantoni: Fong Sai-Yuk) és Hu Hei Gan (kantoni: Hung Hei-Kwun) népszerű kínai hősök, személyük mind a mai napig nagy tiszteletnek örvend. Fang Shih Yu-t a Shaw Brothers fiatalon elhunyt sztárja, a nők nagy kedvence, Alexander Fu Sheng játssza, míg Hu Hei Gant a kidolgozott izomcsoportjaival hódító Chi Kuan-Chun. A filmben ez a két szereplő a Shaolin világi tanítványai (a nem kopaszok) közé tartozik, vagyis azokhoz, akik kizárólag a harcművészet elsajátításának céljából vannak a templomban. Míg a komoly felfogású Hu Hei Gan szépen halad előre az öt állatrendszer elsajátításában, addig a vicceskedő és heves vérmérsékletű Fang Shih Yu egész nap a tűzrakás monoton aktusát végzi, ami persze nagyon nincs ínyére.


A két hős


A két hős tigriskarma

A világiak táborát erősíti még a pár év múlva reflektorfénybe kerülő Venom klán három tagja, név szerint Phillip Kwok, Chiang Sheng és Lu Feng, akiket a rendező olyan klasszikusokban szerepeltet majd, mint a The Five (Deadly) Venoms (nálunk: Mérges shaolinok, 1978) vagy a Crippled Avengers (1978). A szintén klántag Lo Meng állítólag a statisztahadat erősíti mint szerzetes, de őt nem sikerült kiszúrnom, pedig nem egy nádszál a csávó.

Chang nagy favoritjaira, David Chiangre és Ti Lungra is gondolt, őket Ming-katonákként foglalkoztatja, akik a mandzsuk elől a Shaolin templomban lelnek menedékre, és ott különböző új technikákat sajátítanak el. A rengeteg Shaw-filmben megfordult Yueh Hua, valamint a karakteres Johnny Wang is mint Ming-katona tűnik fel a filmben. Ennyi név, azt hiszem, mára bőven elég.


Mingéknél áll a bál


Be akarnak menni

Mint fentebb már írtam, a Shaolin templom tehát világiakat is a falai közé fogad, bátor jelentkezőkből pedig nincs hiány. Nekik akár hosszú napokig a templom kapuja előtt kell térdepelni, szándékuk komolyságát bizonyítandó. A legtöbben persze feladják, vagy elbuknak a cseles papok „vizsgáztatásain”, azon kevesekre, akik viszont bekerülnek, évekig tartó kemény edzés vár. A néző ezzel a nehéz időszakkal szembesül, az egyéni harccal, amely talán első látásra nem hangzik valami izgalmasnak, de a sok szereplőnek hála, akik mind egymástól eltérő edzéstervet követnek, a film egyáltalán nem fullad unalomba. Erről a templomban tartózkodó áruló munkálkodása is gondoskodik. A „tégla” folyamatosan jelent a hatalmukat féltő elnyomóknak, kilétét természetesen sokáig csak sejteni lehet. A filmet egy nagy csatajelenet zárja, amelyben a tanítványok megküzdenek az ellenük törő hadsereggel, és melynek során a statisztahad tekintélyes része lemészárlásra kerül, ahogy azt Chang Cheh-nél már megszokhattuk. És hogy mi lesz a hősök sorsa? Azt már nem mondom meg!


Csingek egymás közt

Hopp, egy Ku Feng!

A Shaolin templom egyik érdekessége, hogy a rendező már a film elkészülte előtt nem egy filmben foglalkozott a templomban kiképzett, a Ming-restauráció vágyképétől fűtött hazafiak kalandjaival, vagyis olyan eseményekkel, amelyek éppen a templom felégetése után játszódnak. (A Shaolin Martial Arts, Men from the Monastery, Heroes Two, Five Shaolin Masters című filmekre gondolok, melyeket a filmes adatbázisok többnyire 1974-re datálnak.) Fu Sheng és Chi Kuan-Chu is eljátszotta már a kínai hősöket előzőleg, ahogy David Chiang és Ti Lung is ismerős lehet Chang Shaolin-ciklusának korábbi filmjeiből.

A karizmatikus sztárok és a tréning-részek viszik a hátukon az egyébként jól megírt filmet, azonban a főattrakció egyértelműen a filmvégi nagy összecsapás, melynek láttán kicsi hiányérzetünk támadhat, ugyanis a Shaolin templom akcióit már nem a jól összeszokott Lau Kar Leung-Tong Gaai páros jegyzi.


Hiperaktív tanítvány


Látjátok, milyen tiszta a körmöm!
 

A Shaolin templom a klasszikus kungfu-éra egyik igen jól sikerült darabja, amely, akár a jó tanítvány, nem akarja azonnal lenyűgözni a nézőit, hanem fokozatosan építi fel önmagát. Nem tökéletes, de bátran ajánlható azoknak, akik még csak ismerkednek a Shaw-érzéssel, Chang Cheh rajongóinak pedig már egészen biztosan megvan, hisz kötelező tananyag.

 

A DVD:

KÉPARÁNY: 16:9
HANG: kínai (DD 5.1 & DTS), magyar (DD 5.1 & DTS)
FELIRATOK: magyar

BORÍTÓ: A borító szerintem korrekt munka, már elsőre odavonzza egy kungfu-geek tekintetét, de itt és most leszögezném, hogy a hónaljkutyájukat mutogató, félmeztelen férfiak semmiféle szexuális izgalmat nem váltanak ki belőlem, annál inkább minden olyan szöveg, amelyben szerepel a „shaolin” szó (persze csak „sima” izgalomról beszélek). A „Sheng Fu”, „Lung Ti”, illetve a „Cheh Chang” szúrta kissé a szemem, mivel a fordított sorrendet szoktam meg, de annyi baj legyen. A Black Mirror kiadványainál a hátoldalon található szövegekben általában előfordulnak kisebb-nagyobb (helyesírási) hibák, tévedések, ilyesmi a Shaolin templomnál is becsúszott. A „kielgíti” tipikusan ilyen hiba, de a vesszők kitétele terén is akadnak gondok. Emberek vagyunk, nyilván mindenki téved, de egy kicsit több odafigyeléssel, ha tüzetesebben átolvasnák azt a néhány mondatot a megjelenés előtt, ezek a kukacoskodásra alkalmat adó dolgok simán elkerülhetők lennének. A jól hangzó sor, mely szerint a film „óriási mozi siker volt Magyarországon”, kicsit gyanús. Nem állítom, hogy hazugság lenne, mert nincsenek ilyen jellegű ismereteim, csak valahogy eléggé elképzelhetetlennek tartom, hogy itthon anno levetítésre került volna a film.

KÉP: A Celestial szakemberei jó munkát végeztek, a digitálisan felújított kép korrekt, bár néhol homályos és a színek sem olyan élénkek, mint a Shaolin harcművészete esetében, de ez a korkülönbségnek tudható be.

 
HANG/FELIRAT: A kínai (mandarin) és a magyar hangsáv is kapott az 5.1-es mellé egy DTS-sávot, amelyet én nem tudtam letesztelni, mivel nincs ilyen pöpec hangtechnikám. A magyar szinkron nem olyan rossz, mint ahogy azt előzetesen vártam, bár itt is leszögezhető, hogy a legjobban természetesen az eredeti hanggal élvezhető a film. És most rögtön meg is cáfolom az előbbi kijelentésemet, mivel a felirat és a szinkron „mondandója” között akadnak eltérések, az utóbbi javára. A szinkron választása esetén több dologról értesülünk, ezért első megtekintéskor érdemes azzal kezdeni. Még fontos az megemlíteni, hogy a szinkronban magázódnak, míg a feliratban tegeződnek, nem lehet kérdéses, hogy melyik illik inkább egy Shaolin templom falai közé. 

EXTRÁK: A film saját előzetesén kívül még három SB-film előzetese található meg a lemezen (Shaolin harcművészete, Repülő tőr, 5 Ninja Elem), melyek közül a Repülő tőr még nem jelent meg.

ÁR/ÉRTÉK: Az 1000 Ft-os árkategóriával együtt járó limitációk ellenére a harcművészeti filmek szerelmesei igazán örülhetnek ennek a megjelenésnek, de nemcsak nekik érdemes beszerezni a kiadványt. Barátságos ár egy klasszikusért, örüljünk neki!



A film eredeti előzetese

Szólj hozzá!

Címkék: dvd klasszikus shaw brothers chang cheh shaolin kung fu hongkongi film harcművészeti film magyar felirat black mirror ti lung david chiang fu sheng ku feng filmismertető


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr98513460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása