HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.06.05. 01:42 Yakuza

Rogue (2007)

Műfaj: (krokodilos) horrorfilm

Rendező: Greg McLean
Producer: Greg és a társai
Gyártó: Emu Creek Pictures és még mások

92 perces ausztrál film
IMDb-s adatlap

hazai kiadás: van
magyar felirat: van




A krokodilos horrorfilmeket nagyon szeretem, mivel a krokodilfélék a kedvenc állataim közé tartoznak. Olyan rondák, és tegyük hozzá, elég félelmetesek, valószínűleg a legtöbb ember utálja is őket, de én momentán lenyűgözőnek találom ezeket a „dinoszauruszokat”, bár azért közelebbi ismeretségbe nem óhajtok kerülni velük – érthető okokból. Szóval régen rendesen be voltam tojva a Gyilkos krokodilon és az Aligátoron, amiket még „parabolán” láttam, de egyszerűen imádtam őket. A 2000 körüli / utáni krokis horrorok (pl. az a Tobe Hooper-es alacsony tápértékű produkció) viszont már közel sem fogtak meg annyira, mint ’80-as évekbeli társaik, leginkább az elég idétlen CGI-krokodilusok miatt, amiket cseppet sem találtam meggyőzőnek. A Wolf Creek-kel hírnevet szerző Greg McLean Rogue-ja azonban már egy kifejezetten hihető pixelhalmazt állít az embervadászat szolgálatába, ezért már dicséretet érdemel, plusz a feszültséggel átitatott hangulat megteremtése terén sem vall szégyent az ausztrál direktor.
 
 
A filmben egy csapatnyi turista kerül bajba a vadregényes Észak-Ausztráliában, amikor a folyami túrát vezető Kate (Radha Mitchell) hajóját megdöccenti kicsit egy tekintélyesre nőtt sósvízi krokodil, amelyről nem tudunk meg még annyit se, hogy mondjuk egyszer egy kiscsaj apja lehúzta a vécén, a kroki meg hormonkezelt kísérleti kutyusok elfogyasztásából adódóan lett ily megtermett jószág. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy van egy jól tápolt példányunk, ami nem csípi, hogy emberek kerültek a vadászterületére, ezért csípés helyett inkább harap, olyan embereseket. A hajótörést elszenvedett átlagember-hőseink, akik közül természetesen az állatgyűlölő, ám ennek ellenére is tettre kész amcsi újságíró (Michael Vartan) világlik ki a leginkább, egy sárhalmazon rekednek, amely az árapályjelenségnek köszönhetően az éjszaka közeledtével rohamosan kezd veszíteni száraz felületéből. Ez a nekik kevésbé, a krokodilusnak azonban annál inkább örvendetes tény felelős a feszültség kiéleződéséért, amit a pont a legalkalmasabb időben lecsapó sokfogú zsákmányolásai csak tovább éleznek. De vajon ki fog megmenekülni, és kinek sikerül majd elpusztítani a gigászi fenevadat? Hű, ezek aztán az izgalmas kérdések!

Ekkor még sétahajókázásról van szó

Radha Mitchell figyel

A fékevesztett menekülésre és a véres csonkok látványára áhítozó horroristák valószínűleg csalódottan fogadják majd a filmet. A tempó elég lassú, a szereplők drámázásával megy el az idő inkább, a kroki pedig amint feltűnik, már el is tűnik – általában egy kis harapnivalóval -, és csak meglehetősen későn nyílik alkalmunk úgy igazán szemügyre venni a film „sztárját”. Addig be kell érnünk egy víz alatt elsuhanó árnnyal, egy S-alakot leíró farokkal, egy néhány képkocka erejéig felvillanó állkapoccsal, meg egyéb apró „morzsákkal”, amik a fenyegető veszedelem jelenlétét hivatottak megjeleníteni. Ezek persze bevett fogások, és a költségekre is jó hatással vannak, de ha jól alkalmazzák őket, képesek fenntartani az ember érdeklődését. Mivel nálam ezt sikerült elérni, ki merem jelenteni, hogy a filmben működik „a kevesebb, az több” technikája. Aki fogékony a lépésenkénti adagolású horrorra, nem hiszem, hogy hibának fogja felróni a sósvízi bestia hosszú kispadon tartását.

Jól mutatod, bácsi, oda fogtok menni


Mit keres itt az ifjú Clint Eastwood?

Az éjszakai jelenetek alatt már többet láthatunk a krokiból, de természetesen a napszak miatt az állat tök fekete, ám nekem ezzel sem volt gondom, sőt kifejezetten tetszett, hogy egészen a végéig nem kerül reflektorfénybe a jószág. A támadások hirtelen, bár nem mindig váratlanul következnek be és elég gyors lefolyásúak; sikerült néhányszor felkapni a fejem egy-egy sokk-effektre. Az a kevés roncsolt testrész, ami a szemünk elé kerül a film folyamán, „jó munka”, az egyik hulla mély sebekkel átszőtt arcán serénykedő kukacraj pedig a „förtelmesen undorító” kifejezéssel illethető leginkább, a cél mégsem a gyomorforgatás, mivel, mint azt említettem, nem a gusztustalanságok mutogatása a film célja, a body count-mérce is igen szerény mennyiségen állapodik meg a stáblista beköszöntekor.

Nem jó ötlet ez...


Ő is izgul
A színészek korrektek, hála az égnek, nem idegesítő tinédzsereket kell elviselnünk, ami már önmagában egy nagy pozitívum. A számítógépes krokodil a legjobb, amivel eddig találkoztam, még néhány év, és tökéletes illúziót fognak kelteni az ehhez hasonló digitális krokodilusok. Ilyenekre gondolva rögtön rám szokott törni a nosztalgia, és már látom is magam előtt azokat a jó öreg mechanikus szerkezeteket, amelyeket anno kézzel fogható anyagokból raktak össze, és bár darabosan mozogtak, mégis képesek voltak rémületet kiváltani a kis Yakuzából. De haladni kell a korral, nem nyavalygok itt tovább.


A hónaljszagával támad a krokodilra


Elnézést kérek, de ezt nem hagyhattam ki

A Rogue az utóbbi évek legjobb krokodilos horrorja, kár, hogy az ausztrál mozipénztáraknál katasztrofális bevétel jutott neki osztályrészül (a film sajnos Amerikában sem járt jobban), de dvd-n még meglehet a közönsége, akár itthon is. (Nincs vita: nálunk is MEG KELL jelennie!). Egy technikai negatívum a végére: már csak a gyönyörű ausztrál táj miatt is elkélt volna a 2.35:1-ös képarány, a filmet ugyanis 1.85:1-ben forgatták, de ezen ne akadjunk fenn hosszan, hiszen végre itt van egy igazán jól sikerült krokodilos horrorfilm, amit nem érdemes elszalasztani.








Előzetes

4 komment

Címkék: horrorfilm magyar felirat filmismertető ausztrál film


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr91504432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtualdog 2008.06.05. 10:50:33

Jó az értékelési skálád! :D

Yakuza · http://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu 2008.06.05. 20:47:50

Köszönöm, gondoltam, hogy neked tetszeni fog. :D Úgy illene, hogy lassan valami jakuzafilmről is írjak már, de a Chavez jobban csinálja az ilyesmit.

Yakuza · http://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu 2008.06.16. 18:14:39

Eddig fel sem tűnt, hogy nem szúrtam be előzetest. Most pótoltam.

Sanya 2008.10.30. 18:58:30

hy
vlki tudna torrent file-t küldeni nekem v vlmi mer le szeretném tölteni...
vagy vlmi oldalt ahonnan le lehetne...
mert érdekel ez a film
megadom msn-em és átküldhetné a torrent file-t vlki ha megvan neki :$
megköszönném
süti beállítások módosítása