HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2007.12.15. 10:03 Yakuza

The Big Heat (Sing si dak ging, 1988)

Műfaj: heroic bloodshed (hősies-vérontós akciófilm)

Rendezte: Andrew Kam & Johnnie To
Producer: Tsui Hark
Gyártó: Cinema City Film Productions & Film Workshop

98 perces hongkongi film (kantoni nyelvű)
IMDb-s adatlap

hazai kiadás: nincs
magyar felirat: nincs



A 80-as évek utolsó éveiben a heroic bloodshed vérmaszatos hősiességének elsőszámú megéneklője mellett néhány ígéretes tehetség is lehetőséget kapott saját triádfilmjének elkészítésére, ennek az egyik példája az Andrew Kam és Johhny To rendezte The Big Heat. Tsui Hark produceri kezei ekkor már kellemetlenül nehezedtek Woo mester vállaira (már a Szebb holnap 2 vágásánál eléggé összerúgták a port), az előbb említett két úriember viszont bizonyára nagyon örülhetett, hogy ekkora névvel a hátuk mögött készíthetnek filmet egy olyan zsánerben, amely még ekkor jócskán felívelő szakaszában leledzett.

Waipong Wong felügyelő (Waise Lee) a hongkongi rendőrség kiváló zsaruja, aki egészségügyi problémája miatt (a jobb keze gyakran csütörtököt mond) a jelvénye benyújtását fontolgatja. Még mielőtt munkaképtelenné válna, elvállal egy új ügyet, amely személyesen érinti: volt társát Malájziában egy látszólag zsarolási ügy miatt hidegre tették (pontosabban felgyújtották, melynek tetejébe még el is ütötték). Wong a mellé helyezett fiatal nyomozóval (Matthew Wong), jelenlegi partnerével (Philip „One of the Five Deadly Venoms” Kwok) és egy malájziai kemény zsaruval (Lionel Lo) kiegészülve vág bele a bűnösök felkutatásába. A szálak hazai területre vezetik a kopókat, akiknek minden mozdulatát figyelteti egy Ching Han (Paul Chu Kong) nevű minden hájjal megkent üzletember. Mint már bizonyára kitaláltátok, ez a Han nevű csóka tökig sáros az ügyben, és amikor Wongék egyre közelebb jutnak annak megoldásához, a rosszfiú durvább eszközökhöz folyamodik, amellyel a zsaruk hozzátartozói (Wong menyasszonya, valamint a fiatal zsaru nője, akit a cukorfalat Joey Wang alakít) is mint szenvedő alanyok lesznek érintettek az ügyben.

Wong felügyelő (Waise Lee) zsákutcába futott

A sztori, talán ennyi bevezetőből is jól látható, jóindulattal sem nevezhető valami iszonyatosan eredetinek (Gordon Chan tollából), klisés megoldásokra bőven tudnék példát hozni (SPOILER pl. a kórházban lábadozó koronatanú elleni „mérget-injekciózok-a-fiz.sóoldatodba” merénylet SPOILER VÉGE). A jól kivitelezett akciókra támaszkodik inkább a film, melyek elsőrangú energiabomba-adagokat nyújtanak, és a kevesebb belassításnak és a - tényleg - nagyon gyors vágásnak hála nem mondható, hogy „akcióbalett-előadásra” vált jegyet az egyszeri néző. Túszszedés, pörgős tűzpárbajok, menekülések, autósüldözés, robbantások, meg minden ilyesmi, ami az ilyen filmekben lenni szokott, csak, és itt jön a lényeg, sokkalta durvábban, mint azt megszokhattuk. Még az én sokat látott szemem is elkerekedett időnként a brutális gyilkosságok láttán, szóval ezt, aki akarja, akár pozitívumnak is veheti. A vágatlan változat beszerzése nagyon ajánlott, ugyanis elsősorban az erőszakábrázolás terén teljesít jobban a film, mint hasonszőrű társai.


Hősök UV lámpa alatt

A színészek jól alakítják a nem túl összetett karaktereket; a jók szimpatikusak, a rosszak meg nem. Waise Lee-vel mint főszereplővel kapcsolatban eleinte voltak kétségeim, de ezek gyorsan szertefoszlottak. Tsui Hark jópofa cameo szerepben látható a stáblista legördülése előtti percekben.

Néhol kellően sötét képek gondoskodnak az elborult hangulatról (pl. liftes lövöldözés), ami a film előnyére válik. Egy éjszaka játszódó jelenet különösen emlékezetes maradt számomra, ebben egy sikátor piros megvilágításában bújnak meg hőseink, és farkasszemet kénytelenek nézni a kék fénybe burkolózó rájuk törő fegyveresekkel. Ilyen stílusosan fazonírozott helyen, még a golyók is sokkalta szebben süvítenek.

A zene Woo filmjeit idéző témákat variál, és ezek az előbb említett vizuális megoldásokkal hangulatos keveréket alkotnak összességében. Akciófilmes hülyeségektől természetesen a The Big Heat sem mentes, de az agytekervényeket amúgy sem ilyen filmekkel kell izmosítani.

Hopp! Valaki kezében felrobbant a puska...

 

Lehet, hogy ennyiből nem derült ki, de nekem kifejezetten tetszett a film, mert baromira 80-as évek hangulata van, és a jól ismert kliséket is példásan mondja fel. Legalábbis szórakoztató módon. Jobban jártunk volna, ha itthon Tsui Hark gyengécske Szebb holnap előzményfilmje helyett inkább ez a múvi landolt volna végül a szupermarketek kicsi-a-rakás dvd-halmain. Mondjuk ez a film is, ahogy a többi hongkongi klasszikus is, sokkal jobb bánásmódot igényelne/igényelt volna, mint amire kicsiny hazánkban jelenleg lehetőség van. Egy a lényeg; ha már a kiadók ilyen hülyék, ti ne legyetek azok, és nézzétek meg a The Big Heatet.



Előzetes

2 komment

Címkék: akciófilm hongkongi film tsui hark film workshop heroic bloodshed triádfilm filmismertető


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr54264663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2010.10.26. 23:06:37

Közben ezt is sikerült megnéznem. A brutalitásán talán annyira nem is lepődtem meg, mint inkább azon, hogy mennyire akciódús és pergős filmecske volt. Joey Wang mondjuk igazán szerepelhetett volna többet is, de ez legyen a legnagyobb probléma. Kösz a remek ajánlást!

Yakuza · http://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu 2010.11.07. 20:23:29

@Santino89: Szívesen! No igen, nem sok babér jut a nőknek egy heroic bloodshed-ben, de tényleg pörög rendesen a film.
süti beállítások módosítása