HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.04.09. 05:24 Yakuza

Born to Fight (Kerd ma lui, 2004)

Műfaj: terroristalegyakós akciófilm

Rendező: Panna Rittikrai
Producer: Prachya Pinkaew etc.
Gyártó: Baa-Ram-Ewe & Sahamongkolfilm Co.

96 perces thaiföldi film
IMDb-s adatlap

hazai kiadás: nincs
magyar felirat: van




 

A két Tony Jaa-film közötti űr feltöltésére lezavart thaiföldi akciófilm, a Born to Fight állítólag egy 1978-as film remake-je. A 2004-es változat producerei között megtalálhatjuk az Ong-bak és a Tom yum goong (itthon: TYG: A sárkány bosszúja, jujj!) direktor-producer-íróját, Prachya Pinkaew-et, akivel Tony koma már nincs jóban, a rendezői posztot pedig az előbb megnevezett filmek akciókoreográfusa, Panna Rittikrai (rendezőként még: The Bodyguard, 2004) vállalta el, ő egyéként a ’78-as változaton is dolgozott. E két név láttán elég bizakodó lehet a jófajta kemény akciót váró néző, a történet terén meg... hát… a történet elég másod- vagy harmadlagos szempont. Thai akciófilm esetében pedig inkább sokadlagos.


 

Kezdésként végignézhetünk egy rajtaütést egy terrorista-ambíciókat is valló drogbáró raktárán, ami során a fiatal zsaru (Dan Chupong) szeretett hadnagya, a jó zsaru mintaképe életét veszti. Az esettől igencsak kiakadt Deaw a gőz kieresztésére húgával tart a Thaiföld és Burma határán fekvő poros faluba, ahol a helyiek között segélyszállítmányt osztanak szét egy csapatnyi profi atlétával egyetemben (akik állítólag az életben is azok). A városiak és a falusiak közti idillt aztán hirtelen egy gerillacsapat tiporja porba, és a Deaw által lekapcsolt tábornok kiszabadítását követelik a miniszterelnöktől. A nyomaték kedvéért több embert kivégeznek a túszul ejtettek közül. Durván. Titokban azt tervezik, hogy amint teljesítik a követelésüket, nukleáris rakétát indítanak Bankok felé, a túszokat pedig a levegőbe röpítik egy jól kiépített aknarendszerrel. Deaw, értesülve a terroristák tervéről, elkezdi szítani túsz-társaiban a hazafias érzelmeket, miután kis partizán akciója után őt is elkapják. Ezután majd fél óra tömény akció következik, és rengeteg áldozat árán a városi sportolók és a helyiek saját képességeiket felhasználva széjjelrugdossák a terroristák valagát. Durván.


Easy Rider, öcsém!


Nem cukrozza el

Remélem észrevehető, hogy a Born to Fight már egy igencsak agyonkoptatott sablont használ, nevezetesen a Die Hard által meghonosítottat. Elvileg Dan Chupong (Dynamite Warrior) lenne ebben a filmben a John McClane-figura, ám ez a film nem is annyira egy karakter harcáról szól, hanem egy kis közösség önfeláldozó harcáról az elnyomás ellen. Mindenki papírmaséhoz illő felskiccelést kap karakter ügyileg, amelyből sajnos a főszereplő sem képes kiemelkedni: a túszok a hazaszeretet megtestesítői, kivétel nélkül jók, csak szurkolni lehet nekik, a terroristák meg a köpködő, vérszomjas genyók, egy sebhelyes, őrült tekintetű tábornokkal az élen. A thai zászlót lengető, a géppuskatűzbe üvöltve (természetesen belassítva) futó öntudatos thai emberek látványa nem kicsit eltúlzott, de rosszat nem szeretnék írni erről az igen veretesen megjelenő nacionalizmusról, mert remekül megkoreografált akciójelentekhez vezet ez a hazafias harci szellem.


Dan és a shotgun-ja


Erotikus thai fejmasszázs

A muay thai elemekről a főszereplő mellett még néhány karakter gondoskodik, a falu egyik tízéves forma kislányától kezdve az ártalmatlannak tűnő, ám a következő pillanatban már sunyin arcba könyöklő nagyapóig. Emellett a különböző sportokban jártas szereplők a saját sportáguknak (szertorna, foci stb.) megfelelő mozdulatokkal veszik fel a harcot a terroristákkal, szintén nagyon látványos jeleneteket produkálva. A film elején még John Woo-ra jellemző kétpisztolyos akciót is láthatunk, valamint a Rendőrsztori egyik híres jelenetét is reprodukálták. Ami viszont hamisítatlanul thai még a harcművészetükön kívül, azok a nagyon brutális, életveszélyes számba menő kaszkadőrjelentek. Állkoppanós dolgok bűven akadnak a filmben, melyek szinte már feltételezik, hogy a résztvevők vagy hihetetlenül mazochisták, vagy simán őrültek, esetleg mindkettő. A kaszkadőrjelenetekre való felkészülés és a balul sikerült ugrások, esések stáblista alatti mutogatásáért, mint mindig, plusz pont jár.


Dan bemutatja, hogy ilyet is tud


Egy féllábú fejbe rúg egy gonosz terrorristát

Tony Jaa filmjei után ez a legjobban sikerült thai akciófilm, amihez szerencsém volt. A hozzám hasonlóknak nagy valószínűség szerint tetszeni fog.



Előzetes

1 komment

Címkék: akciófilm muay thai magyar felirat thaiföldi film filmismertető


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr45417878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chupong 2008.08.12. 10:45:48

KEMÉNY CSÁVÓ.
MINDEN FILMJÉT MEGNÉZEM.
süti beállítások módosítása