HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.07.08. 09:17 Yakuza

Dream Lovers (Mung chung yan, 1986)

Műfaj: romantikus dráma

 

Rendező: Tony Au
Producer: Vicky Leung Lee
Gyártó: D&B Films Co.

92 perces hongkongi film (kantoni nyelvű)
IMDb-s adatlap

hazai kiadás: nincs

magyar felirat: nincs
 



Dream Lovers címen egy másik hongkongi film is fut, egy 1994-es felnőtteknek szóló alkotás (Cat III), amely nem összekeverendő ezzel az 1986-os romantikus drámával, jelen ismertetőm tárgyával. A két húzónév, Brigitte Lin és Chow Yun-Fat, nagy kedvenceim, ezért nagy elvárásokkal ültem neki az előttem álló 92 percnek, amely végül több mint kellemes élménynek bizonyult. A két sztár ebben a filmben szerepelt együtt elsőként és utoljára. A végeredményt látva még hozzá kell tennem; SAJNOS. 

 

Song Yu (Chow Yun-Fat) sikeres karmesterként keresi a kenyerét, éppen nemrég költözött vissza Hongkongba a Nagy Almából barátnőjével (Cher Yeung), akivel már 8 éve boldog párkapcsolatban él. Egyik előadásának tetőpontján látomása támad: egy rá kísértetiesen hasonlító agyagszobrot lát egy tó felszínére emelkedni. Rögtön az eset után egy másik, sokkal kellemesebb vízió is a szeme elé tárul: lakásán egy több évszázaddal ezelőtti öltözetet viselő ismeretlen nőt (Brigitte Lin) pillant meg – „sztriptíz” közben. Aggódó barátnője elviszi őt vak nagymamájához, aki látnok. Ő azt tanácsolja a lánynak, hogy hagyja el Song Yu-t, mert a barátja szíve azé a nőjéé, akit a férfi a lakásán látott, az említett vízió pedig egy több mint 2000 éves történés darabkája, amely a Csin-dinasztia korában zajlott le. Egyszóval reinkarnációval van dolgunk.

Időközben megismerkedünk a „jelenbéli” Brigitte Linnel is, egy régészprofesszor lányával, aki szintén „ébren álmodik”: egy ismeretlen férfival (szintén Chow) való együttlét képei üldözik, valamint ugyanannak a férfinak a kivégzése is megjelenik előtte, ami jól felzaklatja. A szerelmi háromszög akkor teljesedik be, amikor az álombéli személyek reinkarnációi találkoznak egymással, és rögtön megérzik, milyen szoros kötelék köti össze őket. Együtt próbálják összerakni a 2000 évvel ezelőtt tragédiába forduló szerelem utolsó pár napjának eseményeit, mely természetesen a régi szenvedélyeket is a felszínre hozza.

 
Eszkimó puszi


Szerelmeteskék

A Dream Lovers egy igazán jól sikerült romantikus dráma. Mindhárom színész alakítása nagyon meggyőző, a fülledt erotikával átitatott jeleneteknek lendülete, lüktetése van (pl. a két sztárszínész földön hempergése), de a sokkal finomabb „szeretgetések” is teljesen természetesnek hatnak. Az érzékiség végig kézzel tapintható a filmet nézve. A kapcsolatban „harmadik személlyé” váló barátnő szemszögét is magáévá teheti a néző, így akár neki is szurkolhatunk. Éppen Cher Yeunghoz köthető a film egyik csúcsjelenete, amit nem oszthatok meg a Kedves Olvasóval, de aki megnézi a filmet, biztos nem fog csalódni a színésznő alakításában, egyszerűen szívbemarkoló dolgot visz véghez. Annyi negatívum azért akad, hogy a jelenben egymásra találó szerelmesek egy kicsit talán túl hamar egymásra hangolódnak, nem bántam volna, ha egy kicsit még több őrlődést látunk tőlük, valamint időnként mintha a szentimentalizmus még jóleső határain is túlcsordulna a Dream Lovers hatáskeltő gépezete.


Chow, te piszok mázlista!


Ne menj! Nem tudok nélküled élni!

 A film fényképezése különös misztikussággal ruházza fel a történetet, a klasszikus tételeket és szintetizátor-muzsikát is felvonultató filmzene pedig egész egyszerűen fantasztikus hangulattal képes megfejelni mindezt, spirituálishoz közelítő élmény érvényesül általa. Remélem, egyszer majd kiadják, kár lenne veszni hagyni ezeket az ennyire kiváló érzékkel megkomponált zenéket.


Mit tegyünk?


Ő már döntött

Amivel viszont nagyon nem voltam kibékülve, az a befejezés. Az addig látottakból szerintem egyáltalán nem annak kellett volna következnie, amit ténylegesen kapunk. De legalábbis elsietett volt egy ilyen lépéssel lezárni a filmet. Nem éreztem a motivációt a szereplők részéről, hogy mi késztette meghozni azt a bizonyos döntést, ami így csak értetlenséget szült a részemről. Kár érte. Vagy lehet, hogy újra meg kellene néznem a filmet? Bármikor! (Előzetest sajnos nem találtam.)

Szólj hozzá!

Címkék: hongkongi film melodráma chow yun fat filmismertető brigitte lin


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr49558347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása