HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2010.04.21. 07:25 Yakuza

Ölüme son adim (1983)

Műfaj: akciófilm
 
 

Rendező: Cetin Inanc
Producer: Mehmet Karahafiz
Gyártó: Anit Film

77 perces török film
IMDb-s adatlap


hazai kiadás: nincs

magyar felirat: van (én fordítottam)

 

Az Ölüme son adimot úgy mutatta be nekem az egyik haverom, hogy ez a film a Vahsi kan 2, vagyis Cüneyt Arkin török Rambójának második része. És valóban, az Ölüme akár ezt a címet is kaphatta volna, mivel a helyszínek nagyjából ugyanazok a két filmben, Cüneyt mellett pedig ismét Török Amália feszít, csak immár harcedzett amazonként, aki néha úgy markolja a gépfegyvert, mintha az élete függene tőle. A duó ezúttal egy harmadik taggal bővült, az általam csak török Lee van Cleefnek elnevezett csávóval. Róla nem tudok sokat mondani, olyan Lee van Cleef feje van, csak némi alkeszos beütéssel megdobva a látványt, és láthatóan jó haverok Cüneyttel, aki, szokásához híven, gyanúsan több érzelmi töltéssel bíró nézést ereszt meg a férfi irányába, mint a nők felé. A történetet megpróbálom egy mondatban összefoglalni. Szerintem menni fog.


A hősöknek egy professzort és a lányát kell kimenteniük elfedett arcú rosszfiúk karmai közül, menekülés közben pedig, ha már éppen az útjukba esnek, felszámolják a galád csoportosulás lepukkant fészkeit.

Bár a – viszonylagos – követhetősége miatt az Ölüme son adim távol van az Ölüm savascisi überelhetetlen színvonaltalanságától, Cetin Inanc ismét bizonyságot tesz arról, hogy nincs még egy olyan rossz rendező, aki a no-budget ellenére ennyire „élvezetes” filmet képes összehozni. (Persze csak azoknak élvezetes, akik vevők a húzásaira.) A „Jet Director”-nak csúfolt Cetin ezúttal is hű maradt önmagához: a professzor lányára egy nagyon gány pólón kívül csak bugyit húzatott, és mellette Török Amália bájait, leginkább a fenekét is újra felfedezi magának a film kedvéért. Egy alkalommal szegény Amália egy lépcsőn kénytelen úgy lefelé farolni, hogy közben mi, nézők, szinte szuperközeliben élvezhetjük a gyönyörkelyhére szorosan feszülő bugyika látványát. A szobabelsőben bikiniben egzisztáló nő(k) török filmes kliséje is ellövésre kerül: a film elején egy fiatal bikinis csaj smárol a török Lee van Cleeffel – elég felkavaró látványosságot produkálva. Az elmaradhatatlan bugyivillantó rúgások is igen súlyosak, amiket természetesen Amália előadásában láthat a néző, mivel a prof. lánya egy döglött macska intenzitásával valósítja meg magát. Ő csak azért van a filmben, hogy egyszer megmossa frissen szőrtelenített lábait egy patakban, meg hogy egy cliffhangeres akció közben lássuk, hogy piros bugyi van rajta. Ja, meg egyszer beleájul a török Lee van Cleef karjaiba, aki jól letapizza.

Az Ölümében több szándékos poén is helyet kapott, mint a Vahsi kanban, a hősök ugyanis előszeretettel ugratják egymást, akár a legnagyobb tűzharc közepette is leálnak egy kis bájcsevelyre. Ezeknek a humoros jeleneteknek a verbális részét persze nem érthettem, de talán nem ért ezzel akkora veszteség. A képi poénok kb. egy Bud Spencer-film szintjén mozognak, de persze a legtöbb értetlenséggel kevert röhögést a nulla költségvetésből fakadó akciórészek hülyeségei indukálják. Amikor valami háborús filmből ollóztak be egy géppuskafészekből serényen lövöldöző „sárga” (japán?, vietnámi?) csoportosulást egy pillanatra, azt hittem, menten eldobom az agyam. Amikor másodjára tették ugyanezt, a hatás még erősebb volt. A cseppet sem meggyőző effekttel előállított torkolattüzek is baromi hülyén néznek ki, a mindenhonnan özönlő rosszfiúk pedig még mindig nem tudnak „tisztességes” haláltusát előadni, ami ne lenne nevetséges, de nem folytatom, mert eféle ciki dolgokból most is van bőven.

Cüneyt, ahogy azt már megszokhattuk tőle, nagy átéléssel és vehemenciával püföli ellenfeleit, kiszámíthatatlan mozdulatsorokat húz elő a tarsolyából, vagy éppen mély gondolatokat sejtetve bámul bele a kamerába, esetleg meleg mosolyait eregeti társai felé (de leginkább a török Lee van Cleef felé). És úgy csinálja mindezt, ahogy csak ő tudja ezen a világon, és mi ezért imádjuk őt.

A Vahsi kant jócskán lekörözi az Ölüme akciók terén, a film mégis kicsit fárasztóbb, mint elődje, talán a több beszéd miatt. Ha viszont a Vahsi kan bejött, ez is be fog, mert meg kell hagyni, jó kis trashfilm. (Az ismertető még jóval a magyar felirat elkészülte előtt íródott, amikor mindenféle felirat nélkül néztem meg a filmet.)


 

 




Egy kis akció a filmből


Képek a filmből


 
A Török Lee van Cleef kiskorú macája


Egy zseniális haláltusa


Az elegáns Cüneyt


A Török Lee van Cleef és Cüneyt


Török Amália feszülten koncentrál a minél hitelesebb alakítás érdekében


Van, hogy egy segg többet mond minden szónál


Teljes arzenálban


Mad Max Rambó


Breaktánc párbaj


Cüneyt Delon-nézését gyakorolja

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték akciófilm magyar felirat török film cüneyt arkin trashfilm cetin inanc filmismertető


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr461938782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása