HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2008.12.03. 21:55 Yakuza

Gangland 1. évad (2007-2008)


 

Egyik kedvenc tévésorozatom a Los Angeles-i bandaéletbe betekintést nyújtó Kemény zsaruk, vagyis a „The Shield”. Shaw Ryan nagyszerű szériája csak néhány nappal ezelőtt fejeződött be; a finálé egyszerűen hajletevős lett, minden percét imádtam. De most nem erről akarok beszámolni. A History Channel 2007-ben útjára indított „Gangland” című dokumentum-sorozata által, úgy is fogalmazhatok, a „kulisszák mögé” leshetünk be: a széria az Egyesült Államok területén működő hírhedt bandákat mutatja be, több mint hatásosan, és igen ijesztő (jövő)képet festve erről a problémáról.

 

Mindegyik epizód egy bandára, bandahálózatra fókuszál, és úgy, hogy általában egy jelentősebb eseményre vagy eseményekre (kulcsfontosságú informátor megölése, beépülés a szervezetbe) fűzik fel a bemutatandó dolgokat. Megismerhetjük a banda eredettörténetét, hogyan és milyen irányba fejlődött az évtizedek alatt, a felépítését és az azt egybentartó, többnyire véresen komolyan vett szabályrendszert, a vezéralakokat és néhányat a feláldozható katonák közül, és persze a lekapcsolásukra felesküdött hivatalos szerveket, speciális egységek tagjait, tehát olyan embereket, akik nem egyszer hosszú hónapokig, netán évekig építgették az „ügyet”, míg végül learathatták a babérokat (ha ugyan learathatták). Természetesen még volt bandatagok is megosztják élményeiket, akik közül többen a banda halállistájának előkelő pozícióit bitorolják, de még ma is aktív gengszterek is a kamera elé álltak a teljesebb kép érdekében. Közben bandatagok által készített házi videófelvételeket és egyéb exklúzív felvételeket (rendőrségi megfigyeléses videók, lehallgatási hanganyag) láthatunk és hallhatunk, mintha magunk is a nyomozási folyamat részesei lennénk.
 


A Black P. Stone Nation még megadta a módját

 
Egy híres self-made man

Az ismeretterjesztés mellé azért szép adag sokkolás is dukál: agyonszurkált állapotos tinédzser besúgó története az egyik részben, hat hónapos arconlőtt csecsemő és a kivégzett többi családtag sztorija egy másikban, és egyéb megrázó szörnyűségek teszik próbára a néző idegrendszerét. Egyszóval a Gangland nem éppen matiné-kompatibilis anyag, fogyasztása szigorúan az edzettebb lelkülettel bíróknak ajánlatos, nekik is csak kis adagokban, tehát a darálás eleve ki van zárva. Egyébként itt kell megjegyeznem, mennyire utálom, amikor egy amúgy is fajsúlyos téma bemutatásához hatásvadász audivizuális megvalósítás párosul; nagyon idegesítő, hogy az az érzése az embernek, mintha tíz másodpercenként stroboszkópba nézne, ugyanis villogtatják a képet orrba-szájba, emellett pedig kísérőnek a fülébe is „durrogtatnak” kicsit. Nem kéne, nem kéne, de csinálják, ezért egy fél ujjpercet le is vonok azon nyomban. Még csak annyi problémám van a Gangland-del, hogy pár rész megtekintése után rendre déja vu-érzése lesz az embernek, mivel a legtöbb banda hasonló módszerekkel operál, így sok fogalom újra és újra előkerül, amit mindig megmagyaráznak. Egyfelől persze érthető, mi ennek az oka. Ja, az MS-13 nevű banda két részt is kapott, de ez indokolható azzal, hogy napjainkban az egyik legnagyobb befolyással bíró erőszakszervezet az amerikai kontinensen: csak az USA-ban állítólag több mint negyven államban működik a Mara Salvatrucha, ez a módszereiben nem nagyon válogató bűnszövetkezet.
 

 
Beavatás

 
You Rat, You Die.

Személy szerint a következő részeket „élveztem” a legjobban:
 

S1E4 - Behind Enemy Lines

A világhírre szert tevő motoros klub, a Pokol Angyalainak kétes üzelmeibe szerettek volna betekintést nyerni a hatóságok. A megoldás: végy pár elhivatott fazont, akik egy néhány tagból álló motoros bandának kiadva magukat beolvadnak a szervezetbe, és hamarosan Szigorúan piszkos ügyek-féle identitásvesztéssel kell számolni.

S1E5 - Race War

A Los Angeles utcáin dúló fekete és latin bandák közötti, immár faji alapokra helyezett háború igazi Kemény zsaruk-alapanyag. Hasonló problémákkal Vic Mackey-éknek is sokszor szembe kellett már nézni.

 
Living in the Fast Lane

 
Érdemes megfogadni...
 

S1E9 - Gangster City

Ez a rész egy másik nagyszerű zsarusorozatot hitelesít: a chicagói sokemeletes lakóházak köré épülő drogkereskedelem és az azt irányító fekete bandák láttán csípőből a baltimore-i „toronyházi” ügyletek után szaglászó McNulty-ék jutottak az eszembe. Ha a Gangster City-t nézzük, morzsoljunk el egy könnycseppet a szintén idén leköszönt Drótért is.

S1E11 - Basic Training

Mi köze az  amerikai hadseregnek az utcai bandákhoz? Megnyugtatok mindenkit, ez a rész nem valami hülye összeesküvés-elméletet igyekszik lenyomni a torkunkon, pusztán „csak” arról van szó, hogy az amerikai hadseregbe való egyre lájtosabb bekerülési feltételeknak hála, a bandatevékenység már a csillagos-sávos haderőn belül is felütötte a fejét. Bandajeleket mutogató katonák, MS-13 graffiti egy iraki szétlőtt falon, horogkeresztes zászló a barakkokban és a növekvő problémáról tudomást nem vevő fejesek.

 

 
Árulkodó ujjtartás

 
Akár a hadseregben
 

Aryan Brotherhood Special

Úgy rémlik, hogy az Árja Testvériséggel foglalkozó részt valamelyik hazai ismeretterjesztő csatornán már leadták (a Port.hu szolgáltatja a bizonyítékot erre), arról azonban nem tudok, hogy a széria többi része itthon futott volna. Mindegy. Ez az ultrabrutális, újfasiszta börtönbanda aztán tényleg nem packázik, és bár 2005-ben egy nagyszabású szövetségi akció keretein belül sikerült lecsapni a főkolomposokra, a maradék – állítólag – 15000 bandatag valószínűleg ezután sem marad tétlen a börtön falain belül. Ja, majd elfelejtettem, hogy már utcai frakcióik is vannak. Még egy ok, amiért nem érdemes az USA-ban élni. :)
 

 
Volt árja

A többi rész is nagyon jó, és úgy látszik, a sorozat további évadai is tartogatnak érdekességeket: triádok, női bandatagok, Las Vegas-i helyzetjelentés, tovább folytatódik a Crips vs. Bloods szappanopera, globalizálódó „1 százalékos” motorosbandák… Csak legyen, aki végig bírja.
 

 
Welcome to Gangland!

 


A Gangland a History Channel honlapján:

http://www.history.com/minisites/gangland

 

 

 
Ízelítő... You Rat, You Die, Part 1 (MS-13)

6 komment

Címkék: első évad amerikai tévésorozat tévésorozatos ismertető dokumentum sorozat


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr83802436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chavez 2008.12.11. 18:21:36

Nem is tudtam, hogy van ilyen! Köszi a tippet! ;)

bloods 2009.02.22. 00:28:11

heló csak azt szeretném kérdezni,hogy ezt a sorozatot hol tudom letőlteni magyarúl? mert már megvan de csak angolúl.köszi a választ

Yakuza · http://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu 2009.02.22. 23:56:09

@bloods: Erre sajnos könnyű válaszolnom: sehonnan. Az Árja Testvériséggel foglalkozó rész lement nálunk, a TVrip-et innen letöltheted:

forum.paytv.ro/showthread.php?t=61995&page=528

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.10.13. 02:20:57

Nagyon érdekes poszt, köszi szépen. Nincs tipped véletlenül, hol találok feliratot hozzá?

Yakuza · http://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu 2010.02.27. 22:41:46

@Thaddeus Griffin: Bocs, hogy csak most válaszolok: én mindenhol kerestem feliratot hozzá, de sehol nem találtam. Az ilyen dokusorozatokhoz amúgy is lehetetlenség feliratot találni. Talán a hivatalos DVD-n. :)
süti beállítások módosítása