HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.10.25. 18:35 Yakuza

The Sword of Swords (Shen dao, 1968)

ANOTHER SHAW PRODUCTION

Műfaj: wuxia

 

Rendező: Cheng Kang
Producer: Runme Shaw
Gyártó: Shaw Brothers

105 perces hongkongi film (mandarin nyelvű)
IMDb-s adatlap

hazai kiadás: nincs

magyar felirat: van
 

 
 

A Kardok kardja egyszerűen zseniális alkotás, valószínűleg a legjobb, ám mindenképp az egyik legjobb film, amelyben Jimmy Wang Yu (The One-Armed Swordsman), a milliódolláros karizmával megáldott egykori sztárszínész valaha is szerepelt.

 

A címbeli roppant nagy fontosságú kardért folyik a küzdelem, először a fizikális, majd pedig a pszichológiai hadviselés szabályai szerint, hogy az egész konfliktus végül egy Chang Cheh-i feledhetetlenül kegyetlen mészárszékben találjon levezetésre. Cheng Kang, Tony Ching Siu-Tung édesapja mesteri módon tárja elénk főhősének, a mester legkiválóbb tanítványának egyre nehezebb helyzetbe kerülését: (harcművészeti értelemben vett) bátyja lelepleződése után, aki a csodafegyver megöröklése végett csapott fel az idős, betegeskedő mester tanítványának, Lin Jen-shiau (Wang Yu) még nem is sejti, miféle döntéskényszerbe kerül hamarosan a rábízott feladat miatt. Linnek ugyanis a lelkére köti a mestere, hogy a jövendőbeli császárnak szánt, nemcsak szimbolikus hatalommal bíró kard illetéktelen kezekbe jutását mindenképp akadályozza meg, akár még a saját érdekeivel szembemenve is óvja meg, ha a helyzet úgy kívánja. És miért ne kívánná úgy: Lin feleségét (a gyönyörű Li Ching) a gazfickók elrabolják, akik természetesen zsarolni akarják, ám hősünk nem siethet asszonyának kiszabadítására, mint azt már kitalálhattátok, a nyakába vett felelősség nem hagyja. Azt sem könnyű elviselnie, hogy e döntése miatt saját családja és a környékbeliek mind gyávának tartják, hisz ilyen helyzetben a kor által előírt egyedüli férfihoz méltó reakció a bosszúval egybekötött leányszabadítás. Lin dilemmájához még az is nagyban hozzájárul, hogy ő kizárólag az apja megmentése miatt érzett hálából lett harcművész-palánta, ezen a téren nyista ambícióval rendelkezik: az egyszerű életre vágyó ifjút a körülmények kényszerítik a hős szerepébe, és ez nyilván további őrlődésre ad neki okot. Hogy ne járjam körbe teljesen a cselekményt, csak annyit mondok még, hogy a továbbiakban a sors egy mohácsi vész erejével gyalogol át áldozat-hősünk életútján, de tudjuk, hogy a hős ereje igazán a kilátástalanság (ennél a filmnél szó szerint is érthetitek) idején mutatkozik meg a leginkább.

Kíméletlen ez a film. Maga a helyzet, amelybe Lin kerül, már alapból nem túl irigylésre méltó, a fordulatok még inkább azok: a film nézése közben nem egyszer támad fel az emberben az igazságtalanság érzése. A főhős mélypontra kerülése egy brutális kimenetelű párbajban következik be, amely erőszakosságát tekintve még Chang Cheh korai korszakában készült filmjein is túltesz, márcsak az addig a pontig ügyesen adagolt pszichológiai frusztráció hatása miatt is. Ezt a kegyetlenséget a végjátékban is sikerül hoznia a filmnek egy utolsó sorcsapás formájában, kár, hogy egy amolyan „na ne legyünk már ennyire szívtelenek” húzással némileg tompítanak ennek a kőkemény jobbegyenessel felérő fordulatnak az erején (amiről nem számolhatok be, mert baromi nagy spoiler). A filmet záró „egyedül a sokaság ellen”-típusú befejezés azért is rendkívül hatásos, mivel Linnek végre ekkor nyílik igazán alkalma egyenlítenie az addig be nem nyújtott számlákért, és mindezen igazságosztást olyan következetes módon viszi véghez, hogy henchman nem marad kivérezetlen. Wang Yu mellett az antagonista szerepét magára vállaló Tien Feng is dicséretet érdemel; karakteres színészi játékával nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy most így áradozhatok a filmről.

A Kardok kardja a zsáner tagadhatatlan klasszikusa, a Shaw legsikerültebb wuxiái között a helye, és csak azért nem mondom, hogy a wuxiák wuxiája, mert olyanból, hál’ Istennek, bizony nem csak egy van. (Az írás először az Ázsiafilmen jelent meg, oldfan kollégámmal írtunk közösen a filmről. A blogomra csak a saját részemet tettem fel, a teljes ismertetőt itt elolvashatod.)



Előzetes

Képek
(a Hong Kong Cinemagic-ről)


Wang Yu


Tien Feng


Kardcsörte


Gyertek!


Mindenre készen


Az ellenség is elszánt


Aki az esőt pirosra festi


Mexikói felállás kardokkal

2 komment

Címkék: klasszikus wuxia shaw brothers kung fu hongkongi film harcművészeti film jimmy wang yu magyar felirat cheng kang filmismertető tien feng


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr11731391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2010.09.25. 13:27:31

Néhol kicsit suta a forgtókönyv, de borzalmasan hatásos és kegyetlen ez a film még ennyi idő távlatából is. A vágást is kissé furának találtam, de ez legyen a legnagyobb baj. Tien Feng az eddigi legjobb gonosztevő, akit hongkongi filmben láttam, az pedig külön tetszett, hogy a főhős nem legyőzhetetlen szuperhős, hanem nagyon esendő, sőt a saját jósága és elvei (hülyeségei) hozzák rá a legnagyobb bajt.

Yakuza · http://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu 2010.11.07. 20:15:29

@Santino89: Zsíros kis mozi, tényleg az egyik leghatásosabb SB-wuxia még ennyi év távlatából is.
süti beállítások módosítása