HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2008.06.30. 22:03 Yakuza

Human Weapon 1. évad (2007)

15 részes amerikai valóság-show

IMDb-s adatlap

hazai kiadás: nincs

magyar felirat: nincs

 

A Human Weapon a History Channel tavalyi dobása volt, egy olyan valóság-show, amelyben két műsorvezető a világot járva belekóstol különböző harcművészetekbe, küzdősportokba, hogy ily módon tökéletesítsék harci tudásukat. A műsorvezetők közül Jason Chambers a rugalmas, mozgékony harcos-típust képviseli (alapból ezeket műveli: Brazil Jiu-jitsu, Mixed Martial Arts), míg Bill Duff termetéből adódóan a lomhább, de súlyosabb taslikkal operáló fajtát (amerikai focis múlt, birkózás).

 

Egy epizód felépítése a következőképp néz ki: rövid szöveges bevezető, közben bevágások különböző profi meccsekből, demonstrációkból, majd a két amerikai bejárja az adott országot pár használható technika után kutatva (tehát nem egy, hanem több neves nagymestertől tanulnak), végül pedig elérkeznek a „vizsgához”, vagyis egyiküknek meg kell küzdenie egy – általában - profi harcossal. Sajnos egész sokáig kitartanak e koncepció mellett, vagyis hogy a végén csak az egyikük veszi fel a kesztyűt, pedig ha már annyit szenvedtek egy-egy műsor kedvéért, jó lett volna mindkettőjüknél élesben látni, hogy mit sikerült elsajátítaniuk az alatt az átlag egy hét alatt, ami a rendelkezésükre állt. Szerencsére akadnak olyan részek, amelyekben mindketten a szorítóba, vagy éppen a harc mezejére lépnek (nindzsás, taekwondós, amcsi tengerészgyalogos, krav magás), gondolom, közben hallottak a Discovery Channel készülő Fight Quest című hasonszőrű műsoráról (Küzdősportok világa címmel nálunk is adják mostanában), melyet éppen a Human Weapon utolsó része után indítottak útjára. Ebben ugyan mindkét harcos próbára teszi magát, az eredmény mégsem olyan élvezetes, mint a HW esetében, kanyarodjunk is vissza hozzá, a FQ-et meg tegyük talonba egy ideig, egy jövőbeni ismertetőig.

 
Adrenalin!!!

A technikák mechanizmusának megértését a kivitelezésükkel próbálkozó „emberi tényezők” mellett 3D-s figurák is segítik, a virtuális térben forgó kamera pedig biztosítja a minél több szögből való rálátást az akciókra. A készítők a reál beállítottságúakra is gondoltak, akik a levegőben lógó, elrettentő kriksz-krakszokkal felvértezett egyenletekkel is elszórakozhatnak, de szerintem csak kevesen élnek majd ezzel az opcióval. Az animácókat természetesen magyarázó szöveg is kíséri, amelyben Bill és Jason a testre ható erőkről és a különböző sérülésekről beszél.

A tréningek helyszínei igen változatosak. Az izzadságszagú edzőtermek mellett bőven megszórják a nézőt egzotikus helyekkel: hőseinket a Kínai Nagy Falon tanítja egy Wing Chun nagymester (Kínánál maradva persze egy shaolin templom meglátogatása sem maradhat ki), esőerdőben hadakoznak a moszkítókkal, miközben Van Damme-osan rugdossák a bambuszfákat, vagy éppen a hajdani görög civilizáció romjai között autentikus pankrátor-kiképzésen vesznek részt. A változatos helyszínek miatt a kicsivel több mint 40 perc igen élvezetesen telik, a tempó sem hagy alább soha, az egész műsor nagyon pörgős, ami az adrenalindús, lendületes zenei aláfestésnek is köszönhető.

 
      A fiúknak az ablaküveg-törés sem volt elég

A legjobban nekem azok a részek jöttek be, amelyek kevésbé ismert harcművészeteket vettek górcső alá, mint pl. a kambodzsai Pradal Sereyt, a fülöp-szigeteki Eskrimát, vagy a malajziai Silatot. Az elmúlt évek thaiföldi akciófilmjei (Ong-bak, Tom yum goong, Born to Fight, Chocolate) által népszerűsített Muay Thai-jal a legelső részben foglalkoznak, amely véleményem szerint az egyik legjobb epizódnak sikerült. Megtekintése után a néző valószínűleg kedvet kap a folytatáshoz, persze csak akkor, ha a sunyi térdelések és arcba könyöklések nem vették el a kedvét az egésztől. A katonai célú brutális harci rendszerek, mint amilyen az amerikai tengerészgyalogságé vagy az izraeli hadseregé (Krav Maga), bemutatása szintén érdekfeszítőre sikerült.

Az ellenfelek többnyire tényleg profik, tapasztalt harcosok, így elmondható, hogy a két amerikainak egyáltalán nincs könnyű dolga, egy kivétel azonban akad e téren (SPOILER következik). A sambós részben teljesen érthetetlen módon egy jól megtermett, ám láthatóan zöldfülű tanítványt küld Bill ellen az  egykori orosz világbajnok, aminek meg is lesz az eredménye: az évad legsimább és egyben legunalmasabb mérkőzése, Bill 9-0-ra megveri a megilletődött ruszki monstrumot. Ezt a furcsa húzást éppenhogy az oroszoktól várná az ember a legkevésbé, a dologgal láthatóan az amerikaiak sem tudtak mit kezdeni. Nekem amúgy nem tűnt bundának az eset. SPOILER VÉGE

 
Kevésbé pózerkedve

A rendelkezésre álló rövid időben természetesen nincs mód mindent megmutatni, de nem is ez a műsor célja. Mint már említettem, a látottak az elejétől a végéig lekötik a néző figyelmét, a show elsőrangú szórakozást kínál, amely emellett az ismeretterjesztést is felvállalja azzal, hogy az adott harci stílus történetét is összefoglalja, kitér a témához köthető fontosabb történelmi eseményekre, személyekre és egyéb kulturális vonatkozásokra. Bill és Jason remekül kiegészítik egymást, működik az összhang kettejük között, plusz megvan bennük a kellő alázat a téma iránt; a pozitív hozzáállásuk még egy érv a sorozat mellett. Ahogy Bill mondta egy alkalommal: „It’s really hard work but its a lot of fun, too.” Ez magára a műsorra is igaz, érdemes bepróbálni. Nagyon remélem, hogy lesz második évad.

 

 
Hogy a hölgyek is kedvet kapjanak :)

 


Öndefiníciós promo

Szólj hozzá!

Címkék: shaolin kung fu szamuráj nindzsa valóság show muay thai amerikai tévésorozat tévésorozatos ismertető


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr35546811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása