HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.05.27. 12:12 Yakuza

Lust for Love of a Chinese Courtesan (Ai nu xin zhuan, 1984)

ANOTHER SHAW PRODUCTION



Műfaj: melodrámázós sexploitation

Rendező: Chor Yuen (aka. Chu Yuan)
Producer: Wong Ka Hee
Gyártó: Shaw Brothers

88 perces hongkongi film (mandarin nyelvű)
IMDb-s adatlap

 
hazai kiadás: nincs
magyar felirat: nincs




Mivel múlt alkalommal megemlékeztem Chor Yuen Intimate Confessions of a Chinese Courtesan-járól, illetve az ismertetőben megemlítettem, hogy létezik a filmnek egy későbbi változata, amelyet szintén Yuen követett el, úgy gondoltam, hogy röviden írok az újráról is.

 
 

Mint azt már előző alkalommal is leszögeztem, a ’84-es film semmilyen szinten nem haladja meg a 12 évvel korábbi változatot, ha csak azt nem vesszük, hogy mivel későbbi filmről van szó, a celluloidpusztító démoni erők kevésbé hagyták rajta nyomukat, ergo a Celestial ráncfelvarró laboristáinak nem kellett annyit tökölni vele; a kép élesebb és a színek is teltebbek. De mi a helyzet mondjuk a történettel?

Történtek változások az eredetihez képest. Jelen filmünkben a Chun kisasszonyt segító kardforgató (Chang Kuo-Chu), aki itt mint hidegvérű bérgyilkos jelenik meg, legalább olyan hangsúlyos szereplő, mint az egymással leszbiző kurtizánok. Ő és szívszerelme (a madame) is mélyebb karakterizáláson esett át, kapunk flashbackeket, melyek segítségével közös múltjukba nyerhetünk betekintést. Ai Nu (Nancy Hu) ugyanolyan kelletlen módon kerül a bordélyba, mint az eredeti filmben, rögtön durván (itt: csoportos) erőszakot gyakorolnak rajta a kéjvágyó hímek (elég kemény jelenet amúgy), DE tökre nem akasztja ki olyan mértékben a dolog, mint anno Lily Ho-t; nem esküszik bosszút, és később látszólag nagyon is őszintén örömködik Lady Chun (Candice Yu) ajkai és munkálkodó kacsói alatt. Rövid idő elteltével pedig a hivatásával járó anyagi vonzat is bűvkörébe vonja a fiatal lányt, aki a csecsebecsék megszerzéséért hasonul majd a bordély úrnőjéhez. Egyébként Chun karakterét is erőteljesen belangyították, szó van róla, hogy kegyetlen, szívtelen ribanc, meg minden, de hol van ez Betty Tei Pei kérlelhetetlen dominájától, aki ujjbegyeivel lyugatta ki azt, aki keresztbe tett neki. Merthogy a két rosszhírű hölgyeménytől semmiféle harcművészeti megmozdulást nem láthatunk, a férfiaknál a fizikális erőfölény. A vérontáson is spóroltak ezzel, ellenben több a drámázás, ahogy erotikus jelenetekből is több van, amik, mivel az eredeti film esztétikusságát nem sikerült teljes mértékben átörökíteni, nekem nem annyira jöttek be, bár azért jó nézni őket. A két színésznő önmagában is kellemes látványt nyújt amúgy (hát még egymáson!), a veszélyes szexuális ragadozóként megjelenő Lily-Betty párossal azonban nem vehetik fel a versenyt.

Összefoglalva, az eredetit emlékezetessé tevő potenciált sikerült szépen agyonütni az újrában, így nem is csoda, hogy egy fejcsóválásra ingerlő befejezés teszi fel az utolsó kenetet a filmre. Félreértés ne essék, a film a fentiek miatt is simán nézhető, helyenként szórakoztató, az Intimate-től azonban nem tudok elvonatkoztatni, ezért számomra a „baklövés” kategóriát gyarapítja. Mondanom sem kell, az eredeti film ezerszer ajánlatosabb, ez meg amolyan érdekességként elmegy. Mondjuk.


 
Képek a filmből


Erős beállítás


Nyelvmasszír


Várjál, megpuszilom a bibised!


A kardját sokszor forgatni kényszerülő kardforgató


A férfi felül


Kínai szépség

Szólj hozzá!

Címkék: shaw brothers sexploitation kung fu hongkongi film melodráma chor yuen filmismertető


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3489993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása