HTML

Yakuza Filmes Pagodája

Yakuza filmeket ismertet. Majd igyekszem sok területet érinteni, de előre szólok, hogy gyógyíthatatlan ázsiai filmes-, azon belül is Hongkong-orientáltságban szenvedek, hogy a harcművészeti filmek iránt érzett gyermeki rajongásomról ne is beszéljek. Ezúttal a nomen tehát nem feszt omen.

Címkék

akciófilm (26) állatos horrorfilm (2) amerikai film (6) amerikai tévésorozat (4) angol film (2) animációs film (3) anime (3) betty loh tih (2) black mirror (9) bosszúfilm (4) brigitte lin (2) cat iii (3) cetin inanc (5) chang cheh (9) ching siu tung (2) chin man kei (2) chor yuen (2) chow yun fat (2) csambara (4) cüneyt arkin (5) david chiang (3) disztópia (5) dokumentumfilm (2) dokumentum sorozat (4) donnie yen (2) dráma (6) dvd (11) eddy ko (2) életrajzi film (2) epizód ajánló (2) exploitation film (3) fantasy (9) fanvideo (7) felhívás hazai vetítésre (3) filmajánló (9) filmismertető (48) fülöp szigeteki film (2) fu sheng (2) golden harvest (6) harcművészeti film (32) heroic bloodshed (2) hír (38) hongkongi film (51) horrorfilm (10) hur jin ho (4) indiai film (2) indonéz film (2) jackie chan (3) jacky wu jing (2) japán film (11) jet li (4) jimmy wang yu (5) john woo (2) kalandfilm (9) kanadai film (2) karate (2) kara hui (2) kínai film (5) klasszikus (14) koreai film (8) koreai tévésorozat (2) kultfilm (2) kung fu (40) ku feng (5) lo meng (2) magyar felirat (30) malajziai film (2) melodráma (9) muay thai (11) nindzsa (11) norman chu (4) olasz film (2) posztapokaliptikus film (7) sci fi (7) sexploitation (5) shaolin (7) shaw brothers (26) sportfilm (3) szamuráj (6) szamurájfilm (2) szex a levegőben (2) szörnyfilm (2) tévésorozatos ismertető (4) thaiföldi film (9) tien feng (4) ti lung (4) török film (6) trashfilm (12) tsui hark (5) twilight zone (2) újévi köszöntő (2) vígjáték (4) wire fu (10) wong jing (2) wuxia (23) zombi (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.04.04. 19:09 Yakuza

Vengeance! (Bao chou, 1970)

ANOTHER SHAW PRODUCTION




Műfaj: heroic bloodshed (hősies-vérontós akciófilm)
 

Rendező: Chang Cheh
Producer: Runme Shaw
Gyártó: Shaw Brothers

98 perces hongkongi film (mandarin nyelvű)
IMDb-s adatlap

 
hazai kiadás: nincs
magyar felirat: nincs




 A Vengeance! Chang Cheh egyik első filmje volt, amelyben együtt szerepelt a később összeszokott színész-párossá váló David Chiang és Ti Lung. Chang ekkor még nagyrészt wuxiákat készített, de nemsokára már a sokkal jövedelmezőbb vállalkozásnak ígérkező kungfufilmes bizniszben találjuk. Ez a filmje érdekes hibridként írható le: a miliő tekintetében leginkább a később divattá váló gengszterfilmekre hasonlít, jó kis noir-os beütéssel, megjelenik benne a lőfegyver-használat, van egy bérgyilkos is, akit mintha egy James Bond-filmből szalajtottak volna, pusztakezes harcra is tudnék példát mondani, a főszerepet viszont a különböző hosszúságú kések és tőrök kapják, melyek használata sok-sok vérpatron eldurranását vonja maga után.


A kölyökképű Ti Lung egy pekingi opera színészt játszik, akinek a feleségéért a város egyik harcművészeti iskolájának mestere (Ku Feng) teljesen odavan, amit természetesen a féltékeny férj nem néz jó szemmel, sőt tudtára is adja a sifunak, hogy jobb lesz, ha másik szoknya után nézve keresi a bajt magának. Ez a kis figyelmeztető akció olyannyira megteszi hatását, hogy Ti Lungot szó szerint tőrbe csalják, majd hosszas agonizálást követően kileheli a lelkét. A bosszú angyala testvére (David Chiang) képében érkezik meg, és kezdetét veszi a vendetta, felkiáltójelestül. Némi feszültségoldó romantikázás kedvéért Chiang meglátogatja volt szerelmét, akivel újra felmelegítik a régi kapcsolatot. A nő segítségével sikerül bosszút állni Ku Fengen és bandáján, ám testvére meggyilkoltatásában még mások is érdekeltek voltak, akikre majd csak ezután fog lesújtani az egyébként jólöltözött fiatalamber ökle. A bosszú befejező aktusaként egy olyan bő lére eresztett mészárszéket kapunk, hogy csak na.   

Ti Lung fenyeget

Danse Macabre a padlón

A Vengeance! nagyon jól mutatja, hogy Chang mekkora hatással volt a heroic bloodshedet új magasságokba emelő John Woo-ra. A véres végjáték kedvéért patyolatfehér ruhába bújt Chiang egészen biztos, hogy Chow Yun-Fat bérgyilkosi sziluettjét juttatja majd mindenki eszébe, aki megnézi a filmet: a menő rosszfiús elegancia legnagyobb megtestesítőjének előképét üdvözölhetjük Chiang alakításában. Természetesen amiért ennyire menő vagdalkozó harcosunk, még az ezer seben át szivárgó vére is lassabb ütemben távozik a testéből, mint áldozatai esetében, azért, hogy még több gennyláda elintézésével örvendeztesse meg a nézőt, ezzel percről-percre újabb mitikus magaslatokba lökve a karaktert. Csakúgy mint Woo esetében, az akciók a Vengeance!-ben is erősen stilizáltak, a realitást sokszor meghazudtoló képsorok peregnek a szemünk előtt. De érdekel ez valakit, ez itt Hongkong, a mindenségit! A két sztár, Ti Lung és Chiang véráztatta, fájdalomtól vonagló testén hosszan elidőzik a kamera, lassított képekben figyelhetjük a szenvedésüket, mindezt a borzalmat pedig egy nyugtalanító zene kompozíció kísér, ami még a látványnál is hátszőrborzolóbb. Egyszóval nagyon véres és erőszakos a film, a Chang Cheh munkásságát ismerőknek ezzel nem mondtam nagy újdonságot persze.

Let the bodies hit the floor!


Böllérkedés

Egy-két zavaróbb operatőri húzáson (pl. a bérgyilkos megy fel a dombon) és a romantikus jelenetek viszonylagos sutaságán kívül nem tudok más negatívumot felhozni. A Vengeance! egy klasszikus számba menő hongkongi bosszúfilm, az egyik legnagyobb hatású távol-keleti akciófilm rendezőtől. A fatalista világszemléletű akcióhősök vérgőzös ámokfutásainak rajongói nagy élvezetet lelnek majd benne, ahogy én is tettem.

 


Előzetes
(Nem valami nagy szám és a minősége sem túl jó.)

4 komment

Címkék: klasszikus shaw brothers chang cheh kung fu akciófilm hongkongi film heroic bloodshed ti lung david chiang ku feng bosszúfilm filmismertető


A bejegyzés trackback címe:

https://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu/api/trackback/id/tr91411475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtualdog 2008.06.05. 10:55:12

Ez tetszik, úgyis kíváncsi lettem Chang Cheh-re Wostry imádata miatt, akkor asszem ezzel kezdem. :)

Yakuza · http://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu 2008.06.05. 20:51:14

Érdemes. Én egyre jobban kedvelem CC-t, bár ha Shaw, akkor egyértelműen Chor Yuen.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2010.09.25. 13:21:10

Tegnap éjszaka ezt a filmet is kivégeztem, és hát... vegyesek az érzéseim. Hiába holtegyszerű a történet, mégis szar a forgatókönyvek. Érdekes kontasztban állnak a giccses virágos jelenetek, a mindenhonnan ömlő vérrel (pláne a végén). A harcjelenetek egész jók, és David Chiang is gizda, John Woo-ra egyértelmű hatással volt Chang Cheh, de rá meg nagy valószínűséggel Sam Peckinpah.
Ami a legjobban zavart, hogy pofátlanul lenyúlták a '69-es James Bond film zenéjét és rengetegszer felhasználták. Eddig is nyúltak le zenéket a 007-es kalandokból, de itt egyszerűen túlpörgették és nagyon zavaró volt, mert egyáltalán nem illett ide.

Yakuza · http://yakuza-filmes-pagodaja.blog.hu 2010.11.07. 20:12:30

@Santino89: Chang Cheh-nek vannak megosztó filmjei, azt hiszem, hogy ez is ilyen lehet. Én amikor megnéztem, nagyon tetszett. De egy biztos: az akkoriban formálódó akciófilm műfajának egyik fontos darabjáról van szó.
süti beállítások módosítása